Cap de setmana

El pi blanc de Cal Grimau
El pi blanc de Cal Grimau forma part del catàleg d’arbres monumentals de Catalunya.

Dir que estic content seria quedar-se curt. Estic molt content perquè és cap de setmana i, després del descans que em vaig prendre ahir, he tornat a caminar amb l’Anna, que és quan ella disposa de més temps i podem anar junts i més lluny, i no m’han fet gens de mal els peus.

Hem anat a la Font d’en Masarnau que esmentava fa dos dies. Jo he comprovat avui que hi havia passat pel davant sense saber-ho en algunes de les ocasions que havia encarat aquells camins en solitari. L’Anna feia molts anys que no hi anava i, malgrat que està tot molt canviat i s’han perdut les planes on la gent es posava a passar el dia, ha reconegut l’indret sense cap dificultat. A més a més, pel Torrent de Can Guardabosc ara baixa aigua amb una certa abundància, de manera que és fins i tot visible arran de terra en el colze que fa el camí quan el travessa.

Hem passat a tocat del monumental Pi Blanc de Cal Grimau i, poc més endavant, hem agafat el camí de l’Espelt, però cap a la dreta, com si marxéssim cap a les Casetes d’en Mussons. Poc després de Cal Creus, hem abandonat la pista per agafar un senderol mig ombrívol i més fresc a la dreta que ens ha tornat a la font. Un recorregut d’una hora i poc i poc exigent, però avui no hem volgut anar més enllà, perquè hem sortit una mica tard i ja feia calor. Però ens hem dit que tornarem, a explorar nous camins. Els peus m’han portat molt bé. Avui no he sentit gens les molèsties a l’astràgal que tant havien arribat a preocupar-me i, per tant, en cas de seguir així, podrem dir que els massatges de l’Elena són oli en un llum.

I ha sigut quan anàvem de tornada i remuntàvem la pujada que fa la pista fins al pont sota l’autovia, que he rebut un missatge del Ramon, que ja era a casa seva després de la caminada matinal. «Què és correcte, cap de setmana o fi de setmana?», deia. «Si realment dissabte o diumenge són els darrers dies de la setmana i en diuen weekend, en anglès, o fin de semana, en castellà, per què redimoni en català se’n diu cap de setmana?» Pobre Ramon, quines cabòries li vénen, a la seva edat! Però la pregunta, tot i que se la fa algú a qui tant fa diumenge com dimecres perquè està jubilat, té la seva lògica.

Tècnicament, el cap de setmana seria el «període de temps que comprèn des de divendres al vespre fins diumenge a la nit, durant el qual bona part de la població que treballa descansa», i en això no hi hauria d’haver cap discussió, espero. Els dubtes apareixen segons el sentit que donen al terme cap, que és una paraula que té diversos significats i moltíssimes accepcions.

La consulta a l’Optimot que he fet m’ha tret de dubtes perquè, pel que fa a la pregunta del Ramon, penso que hem d’agafar la que considera cap com a punta o extrem d’una cosa —”He recorregut el carrer de cap a cap”, “He desfet tots els nusos de la corda, de cap a cap”— de manera que cap pot tenir el doble sentit de començament o final, segons com es miri, particularment en coses —com ara les setmanes— que se succeeixen les unes a les altres sense solució de continuïtat, de manera que el final d’una és el començament de l’altra. I jo afegiria, per a matar el tema, que al cap i a la fi, totes les llengües tenen les seves coses peculiars, i algunes d’aquestes particularitats semblen no tenir ni cap ni peus. Pel que fa als idiomes, sembla que no sempre hi ha una correlació literal entre ells. Hi ha coses amb les quals no cal atabalar-se buscant-ne una explicació. Són com són i ja n’hi ha prou, i en el cas del cap de setmana, tant de bo que hi sigui i que el podem gaudir.

Agraeixo al Ramon l’honor que em fa quan em demana opinió, però jo no sóc lingüista i no sé quina és la resposta correcta, si n’hi ha. Simplement aplico el sentit comú de què disposo, que no sé si és gaire. I també li agraeixo haver-me donat un motiu per a rumiar una mica i escriure.

Ja he acabat “De què parlo quan parlo d’escriure”. Un altre dia m’ocuparé d’en Murakami.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s