Fi de temporada

L’Església de Sant Vicenç, a Pinós, era d’estil romànic el s. XII, quan es va construir. L’edifici fou molt modificat durant el segle XVIII i això afectà el seu conjunt. De l’original en resta únicament la part del mur de migdia —encara conserva una elegant finestra de doble esqueixada perfectament adovellada— en el qual fou oberta la porta actual. L’església està orientada a llevant, té una sola nau coronada per un campanar d’espadanya al mur de ponent i és adossada a les cases veïnes.

D’aquesta església en depenia el santuari de la Mare de Déu, enfilat en un turó dalt de la serra de Pinós i ben visible des del poble, on és l’església. La història de Sant Vicenç s’ha de lligar als orígens del castell de Pinós. És molt possible que el primer castell de Pinós fos abandonat molt aviat, però el nucli de poblament es va mantenir i va ser important fins a la darrera despoblació dels segles XIX i XX.

20190711_080005726_iOS

En Pere (Torra) ens ha obert l’església perquè poguéssim veure-la per dins. Duia la clau —una clau petita, per un forrellat modern, no com les d’abans, que eren enormes i pesants—, l’hi han deixat a l’ajuntament. En Pere coneix bé aquest territori perquè hi viu a temps parcial i ens hi porta sovint. Avui, sense anar més lluny, amb la inestimable col·laboració d’en Joan (Sellarés) i en Jordi (Jubert), ens havien preparat una proposta que culminava aquí, al poble de Pinós i la seva església, a 817 m d’altura, on hem esmorzat. Una proposta, per cert, que han comandat exquisidament, complint els temps previstos amb precisió de rellotgeria suïssa.

20190711_080249795_iOS

Avui no m’ha calgut beure tanta aigua com les últimes setmanes. He comptat 21 veterans, també, com la setmana passada. La majoria anàvem vestits d’estiu, com correspon a les calors que fa durant el dia —pantalons curts i una samarreta—, però avui de bon matí, a l’hora d’agafar els cotxes, a Igualada feia fresca.

20190711_055435849_iOS

Després d’una hora de cotxe aproximadament, a Cal Sala—L’avellana (de Pinós), a 615 m d’altura, on arrencava l’excursió, encara feia més fred, uns 17 graus. El sol encara era baix i les muntanyes de l’entorn projectaven les seves ombres sobre nosaltres. Només ens havíem de moure per a fer reaccionar els nostres cossos, i així ho hem fet i hem començat la caminada.

20190711_061329277_iOS.jpg

Al cap de poc, superada l’ascensió que ens ha menat a la magnífica casa de Puigferrers, la fresca ja havia passat. Per una banda, l’esforç de la pujada ens ha fet entrar en calor. Per l’altra, dalt del tossal (670 m) ja no érem a resguard del sol, que aquí era visible per damunt de les muntanyes. A partir d’aquí, ha fet calor tota l’estona, per bé que no tanta com altres vegades. Les pluges dels últims dies han refrescat una mica l’ambient. Fins a Pinós, el camí pujava sempre, però de tant en tant, s’emboscava i ens regalava la frescor de l’ombra dels arbres. També, a estones, bufava una mica de vent que ens ajudava a respirar.

En Ramon (Muntané) m’ha explicat la seva ascensió al Pic de Vallibierna de dissabte passat. Jo ja havia vist les fotografies que ha penjat a Instagram i Facebook, però és molt més interessant que t’ho expliquin en persona. Diu que ha constatat les dificultats que comporta l’edat a més de 3.000 m, però està molt content tot i que confessa que va acabar molt cansat.  Un èxit del qual sentir-se satisfet.

20190711_090854711_iOS

En Pere, avui ha portat la seva gossa. Jo no entenc de races de gos, però la Pruna té, si més no, alguna cosa de pastor alemany. És un animal tranquil i de mirada que m’ha semblat trista. En Pere deia de broma que sempre fa aquest posat seriós: “Ho fa per fer pena”. La Pruna no permet que el seu amo s’allunyi d’ella més que uns quants metres. El segueix a tot arreu com si fos la seva ombra, com si no sabés que en Pere no l’abandonaria mai.

Des de Pinós, el camí fins als cotxes feia baixada i no oferia cap dificultat especial. Avui, en la darrera excursió de la temporada fins després de l’estiu, hem fet 9,5 km.

Pel que fa a mi, estic content d’haver superat sense entrebancs els 285 m de desnivell acumulat. L’entrenament està funcionant.

20190711_091304368_iOS

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s