El Puig d’Aguilera

La casa pairal pren el nom Can Macià a mitjan segle XIX, però apareix esmentada en documents del segle XVI.

El 1627 apareix nomenada com a Mas Rossinyol de Moragues en capbreus. Un capbreu és una anotació abreujada feta per un fedatari, mitjançant la qual un pagès tenidor reconeix els béns immobles quin domini útil a llarg termini li ha cedit el senyor a canvi del pagament anual d’un cànon o cens.

Can Macià
Can Macià

El 1933, la propietat va construir les caves per a vins escumosos que actualment es comercialitzen amb gran acceptació sota la denominació Bohigas.

La finca de Can Macià ocupa 200 hectàrees de vinya, cereals i boscos, i està situada en un enclavament privilegiat de la conca d’Òdena, al terme d’Òdena concretament, molt a prop de la capital de l’Anoia.

Can Macià
Can Macià

L’aparcament de Can Macià, constituïa avui l’inici i el final de la nostra caminada entorn del Puig d’Aguilera, quin cim també hem coronat.

El camí que hem fet passa per l’Església de Sant Feliu de la Vall d’Aguilera, que data del segle XI i és d’estil romànic. La façana principal està arrebossada amb poca gràcia i, en general, tot l’edifici ha sofert modificacions al llarg dels anys que han alterat el seu aspecte original. No obstant això, val la pena situar-se a la part posterior i contemplar la vista que se’ns ofereix, amb l’absis i el cementiri adossat a l’església en primer pla ―són les seves parts millor conservades i restaurades― i el Puig d’Aguilera al fons.

Església de Sant Feliu de la Vall d'Aguilera
Església de Sant Feliu de la Vall d’Aguilera

El Puig d’Aguilera és una talaia natural de 625 metres d’altura des de la qual hom té una amplíssima panoràmica de la comarca i una bona vista de Montserrat. No en va el seu nom prové del llatí aquilaria, que es refereix al lloc on nien les àguiles. Al punt més alt hi ha un vèrtex geodèsic i, en un replà proper, les runes d’una edificació construïda durant la Guerra Civil amb el propòsit de controlar tant el tràfic aeri com el de la carretera Madrid – Barcelona.

Al cim del Puig d'Aguilera
Al cim del Puig d’Aguilera

El Puig d’Aguilera forma part de la llista que conforma el repte dels “100 Cims“, que és un projecte de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que des de juliol de 2006 pretén fer conèixer Catalunya per mitjà de l’excursionisme, assolint els seus cims més representatius i emblemàtics.

Núvols espectaculars sobre Igualada, al fons.
Núvols espectaculars sobre Igualada, al fons.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s