El cel s’ha tornat a tapar

Vallmanya 10

Avui hem caminat per terres del Solsonès, començant a Vallmanya de Pinós.

Vallmanya és un llogaret proper al Santuari de Pinós, on diuen que hi ha el centre geogràfic de Catalunya. Si més no, els vilatjans han instal·lat una gran rosa dels vents per a commemorar-ho.

La primera part del camí, travessant el Bosc del Pomer, s’enfila fins a la carena de la Serra de Cal Marc, i passa a tocar de Cal Salzó i Ca l’Obaguer. El camí transita, efectivament, per la part obaga de la muntanya. El cel, que en despuntar el dia era tapat, s’ha anat aclarint de mica en mica. No feia fred; ni vent.

La pujada, que salva bona part dels 360 metres de desnivell total de l’excursió, m’ha passat factura a les cames, però. I als pulmons; he tingut la sensació que, a la meva edat, encara no he après a respirar pel nas compassadament. El grupet de davant havia començat a un ritme molt fort, si més no per a mi.

En arribar a la cresta, el sol senyorejava el cel i embellia el paisatge. Des d’aquella altura, les vistes són esplèndides. I així, ara plàcidament i sense patir, hem avançat. A Ca l’Asenegre, quan ja portàvem feta la meitat del camí, ens hem aturat a recuperar forces. A la masia, molt ben conservada i reconvertida en casa rural, avui no hi havia ningú. A Cal Marc, mas que dóna nom a aquesta serra paral·lela a la de Castelltallat, sí que hi havia senyals de vida, encara que tampoc no hem vist ningú. Uns metres més enllà hem iniciat el descens fins a cotes més baixes per una torrentera. L’aigua que ha caigut els darrers dies en tot el país, també ha deixat aquí senyals inequívocs de la seva abundància, visibles al llarg de tot el camí, tou, molt humit i enfangat en molts llocs.

Abans d’arribar de tornada a Vallmanya, encara hem passat per la Masia Oliva, a quin costat s’alça l’Ermita de Sant Pelagi, a la qual algun historiador atribueix un origen visigòtic. I quan ja arribàvem als cotxes, després de 12 km i 3 hores i un quart en moviment, ha començat a ploure.

El cel s’havia tornat a tapar.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s