Omplim Brussel·les

Ahir, el mateix dia que el govern espanyol alertava d’intents de tupinada procedents de no se sap on, la Junta Electoral Central refusava la participació d’observadors internacionals el 21D. “No resulta procedent atendre la sol·licitud perquè la legislació electoral espanyola no preveu aquesta classe d’observadors”, raonava. Davant els micròfons, ministres espanyols i representants del PP es vanten aquestes últimes setmanes de la qualitat democràtica del país que governen. Acceptar la presència d’observadors neutrals seria com acceptar que tenen res a amagar i, és clar, la JEC no vol deixar-los en mal lloc. “Dime de qué presumes i te diré de qué careces”.

El jutge Llarena va retirar l’ordre d’extradició cursada per la justícia espanyola contra Puigdemont i els 4 consellers que són amb ell a Bèlgica. Sembla que, a diferència de Lamela ―a qui ha pres totes les causes―, valora seriosament la possibilitat que el jutge belga la denegui o que, en cas d’acceptar-la, ho faci només per algun dels delictes que se’ls imputa a Espanya, cosa que ocasionaria “greuges comparatius” amb els altres encausats ―diu, primmirat ell. El missatge és simple: Espanya detindrà President i consellers així que posin els peus a Catalunya, de manera que no podran participar en condicions normals en la campanya electoral, perquè no vindran a ser detinguts. Una maniobra més que intenta desanimar-nos.

Probablement forçades per algú zelós de la seva aplicació, ahir també, les policies municipals de Vilassar i Barcelona es van apropiar de material electoral de la CUP que rebutjava l’aplicació de l’article 155.

Ja ha començat la inevitable guerra d’enquestes. Mentre la del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ―depèn del ministeri de Presidència i Administracions Territorials del govern espanyol― apunta un empat entre ERC i Ciutadans, la del diari El Nacional afirma que l’independentisme guanyarà i tindrà majoria absoluta, amb una participació que superarà el 80%, altíssima. Aquesta serà una enquesta que es mantindrà al llarg de tota la campanya.

L’èxode independentista cap a Brussel·les ja ha començat. Amb l’inici del llarg pont, centenars de catalans es desplacen i, a primera hora de la nit, hi havia retencions de més de 6 quilòmetres al pas fronterer de la Jonquera, probablement degudes a controls innecessaris.

Però ahir molts catalans ja hi eren, a la capital belga, i es van concentrar a la Grand Place i van reclamar “Llibertat”.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s