La Carlota i en Nikos

L’autobús s’acostava a un barri perifèric on escassejaven negocis i oficines i allà acabaria el seu trajecte. Per alguns seients buits hi havia escampats diaris sense lector.

– Sempre m’ha desagradat viatjar en autobús, a vostè no?

– Perdó, què parla amb mi, vostè?

– Amb qui, sinó, senyora? Hi veu algú més amb qui pugui parlar?

– Vostè em pren el pèl! Però és que no veu a tota aquesta gent?

– Oh, sí, és clar que els veig. Els veig tan clarament com la veig a vostè. Però no ha respost a la meva pregunta. Podria jo parlar amb algun d’ells?

La dona se n’havia desentès.

– El que no entenc és què faig jo aquí. Fa molts anys que no em desplaço en transport públic!

Ara, més que respondre, havia parlat en veu alta per a si mateixa. L’home es va adonar del seu torbament i va callar. La va observar amb atenció i va pensar com conduir-se a partir d’aleshores. Al final va dir:

– Perdoni, no era la meva intenció confondre-la! Veig que és nova i que encara està en fase d’adaptació …

– Fase d’adaptació? -va interrompre la dona, amb la mosca darrere de l’orella-. A què es refereix?

– Sí, l’anomenem així: fase d’adaptació. És el temps que triguen els nouvinguts a acomodar-se al nostre món.

– Tot el que diu és molt estrany, no troba? Acabats d’arribar? El seu món? Aquesta sí que és bona! I quin món és el seu, si es pot saber?

– Veig que li està costant acostumar-se més del que és habitual. És una cosa que passa a vegades, quan hi ha resistència a… En fi, deu ser molt gran, vostè!

– Senyor meu, m’està posant molt nerviosa! Caram, tan tranquil·la com estava jo a l’hospital, refent-me per tornar a casa meva… i havia d’aparèixer vostè en aquest autobús per dir-me coses que no entenc!

– Està bé, Carlota, no s’enfadi. L’hi explicaré, però cal que es calmi.

– M’ha dit pel meu nom! Com l’ha sabut?

– Jo em dic Nikos, Nikos Kazantzakis, sóc grec i escrivia. És possible que vostè hagi sentit parlar de mi.

– Jo a vostè no el conec de res!

– No, és clar que no. Però digui, ha vist algun cop ‘Zorba el grec’?

A la Carlota se li va il·luminar la mirada i va assentir. Qui no havia vist a l’Anthony Quinn fent de ‘Zorba el grec’?

– Doncs aquesta pel·lícula està basada en una novel·la que vaig escriure jo -va afegir en Nikos.

És clar que sabia qui era en Kazantzakis! De sobte va recordar que havia estat candidat al Premi Nobel l’any que li van donar a en Camus. Feia molts anys d’això. Tot d’una, la Carlota va començar a parlar:

– Jo vaig ser actriu i vaig treballar en bastants pel·lícules quan era jove. Sap què? L’Anthony Quinn era mexicà, de Chihuahua, com jo! Però jo no vaig ser mai una gran estrella, ni gaire famosa, però això ja anava amb el meu caràcter. Sempre he sigut una persona poc amant del soroll, he preferit la tranquil·litat i la discreció. Vaig estar casada, però no vam tenir fills i des que va morir el meu marit he viscut sola, amb tots els records dels meus 98 anys. Té vostè raó, sóc molt gran.

En Nikos va pensar que havia arribat el moment. Va dir:

– En realitat, és a l’autobús perquè la seva fotografia surt avui al diari. Per això he sabut el seu nom. És la fotografia d’una dona jove i bonica. Però avui s’ha incorporat al món on jo sóc des de fa 59 anys. Si estira una mica el coll i mira cap a l’esquerra em podrà veure al requadre del costat. L’atzar ho ha volgut així. D’una banda, tots dos hem mort el mateix dia. D’altra, avui quedava un espai buit en la secció necrològica i, en aquests casos, els periodistes recorren als aniversaris per cobrir-los. Ja sap, “avui fa anys que va morir…” No em creu? Tregui el cap, i miri que hi diu a sobre de la seva foto. Veurà que el que li dic és cert.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s