Tot és tan efímer com l’Arc de Sant Martí

Al far, de Virgínia Woolf. La senyora Ramsay. James (fill de la senyora Ramsay, 6 anys). El senyor Ramsay. Tansley, l’ateu. Nancy (?). Rose, Prue, Andrew, Jasper, Roger (fills dels senyors Ramsay). El vell Badger. La Nancy també és filla dels Ramsay (fins ara la Virgínia no ens ho ha deixat clar). Skye és una de les Illes Hèbrides. Tansley, l’ateu, es diu Charles, de nom. Els Ramsey ténen vuit fills i filles? En falta un. La donzella suïssa. Minta Doyle. Paul Rayley. Augustus Carmichael. El senyor Pauncefort (artista, pintor). A la pàgina 20 hi ha una descripció molt bonica de la badia (quina badia?). Lily Briscoe (artista, pintora). William Bankes. Cam, per fi ha aparegut la vuitena filla dels Ramsay, la més petita. La donzella suïssa dels Ramsay es diu Marie i plora perquè el seu pare s’està morint de càncer en una vall del cantó dels Grisons.

L’enrunament del bany ha acabat i avui no hi ha hagut tant soroll com ahir; ni tanta pols. Això ha permès al senyor Poblet començar una nova lectura. Els últims anys, (gairebé) sempre que viatja busca literatura relacionada amb els llocs que visitarà i, enguany, n’ha trobat en abundància. Escòcia és bressol de molts i grans escriptors i inspiració per altres que no hi són nats. És el cas de Virgínia Woolf, anglesa, que va ambientar en l’Illa de Skye (un dels llocs que visitarà amb la seva esposa les vacances que ja s’acosten) la novel·la “Al far”. Va descobrir la referència per Internet, en un blog que parlava de lectures imprescindibles sobre Escòcia, en un comentari que també esmentava “La senyora Daloway”, i com que no n’havia llegit cap de les dues, les va comprar. Avui ha començat a llegir la primera.

En els últims temps també és habitual que l’abaltiment l’agafi desprevingut quan llegeix i el venci, de manera que el senyor Poblet, ha hagut d’abandonar la lectura diversos cops, per a espavilar-se. I li ha fet molta ràbia que li hagi passat això perquè, amb independència que la novel·la ha sigut considerada una de les obres cabdals de la literatura del segle XX, el que ha llegit fins ara li ha interessat molt, sobretot per la manera d’explicar les sensacions i els pensaments, i per la singularitat de la veu narradora, tan omnipresent que sembla ficada en el cap de tots els personatges. Aquesta somnolència que l’assalta preocupa al senyor Poblet i es pregunta quina en serà la causa. Però no vol donar-hi més voltes, de moment, i es conforma a pensar que és cosa de l’edat.

Ara els paletes ja han marxat i, amb la tarda per davant, el senyor Poblet s’ha posat a escriure. No comptava pas a poder-ho fer mentre duri l’obra, però s’equivocava, ves per on. I ha començat l’entrada d’avui al seu diari amb les anotacions que ha fet a mesura que avançava en la lectura de “Al far”. Aquesta també és una mena de mania que té d’un temps ençà. Anota, sobretot, els noms dels personatges. Construeix així un organigrama, una mena d’arbre que li permet relacionar sempre els personatges que van apareixent, sobretot quan són molts, com és el cas d’aquesta novel·la. També fa altres anotacions, de cop al bot, de coses que li criden l’atenció. O de frases que li agraden, com la que ha acabat considerant que havia de titular l’entrada d’avui. O passatges sencers, com és el cas de la descripció de la badia:

L’aigua blava s’estenia davant seu com un enorme plat, amb el vell far distant i auster al mig i, a la dreta, fins on abastava la mirada, enfonsant-se i desfent-se en plecs tous, les dunes verdes cobertes d’herbes silvestres, que sempre feien l’efecte d’internar-se en algun paratge lunar deshabitat.

El senyor Poblet no vol semblar pretensiós, però com li agradaria ser capaç d’una descripció com aquesta de la Virgínia Woolf!

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s