2022: divendres, 11 de març

He baixat un grau la temperatura del termòstat. Si tinc fred, em posaré un jersei a sobre de la roba que porto. O una manta, si és que soc al sofà llegint o mirant la televisió. És pel Putin, per a fer-li la guitza i manifestar-li la meva disconformitat amb l’agressió a Ucraïna que va decidir.

Ja sé que soc un beneït i que al “tsar de totes les Rússies” li importa un rave el que jo faci. Que, de fet, ni se n’assabentarà i, que si mai arribés a conèixer la meva reacció, li faria riure de tan infantil com és. De fet, qualsevol fatxenda riuria en una situació tan hipotètica com la que explico i Putin és el més gran fatxenda del moment. I ho és, sobretot, pel desmesurat poder que ha acumulat com a president del seu país.

Però, i si tots adoptéssim a casa nostra una mesura de boicot com la que he decidit, què passaria? No davallaria considerablement el consum de gas? I, si així fos, això no faria als europeus menys dependents de Rússia i faria mal a la seva economia? Potser així les nostres autoritats s’atrevirien a prendre algunes decisions que ara no s’atreveixen a prendre. En fi, no ho sé, perquè no hi entenc, ni de geopolítica ni d’economia. La meva proposta peca de babaua i no és més que una especulació.

Però boicots idealistes a banda, privar-me d’aquest confort em serveix per a posar-me una mica en la pell dels innocents que pateixen les conseqüències de les decisions d’un desequilibrat, de tota la gent que passa fred i gana perquè es veu obligada a abandonar casa seva fugint de les bombes. I em consola solidaritzar-me amb ells ni que sigui d’una manera tan simbòlica com és l’estalvi de gas, que també convé a la nostra economia, ja que el preu s’ha enfilat als núvols.

En previsió dels temps difícils que s’acosten, per economia també hauríem de reduir el consum d’altres energies als mínims imprescindibles. Benzina i electricitat també han disparat els seus preus, però és que, a més a més, ja fa temps que els experts veuen ineludible una nova crisi energètica derivada de l’exhauriment dels combustibles d’origen fòssil. Això, per si sol, ja hauria de fer-nos canviar els hàbits de consum, perquè caldria que recordéssim que els costos de totes les crisis sempre els han pagat els consumidors finals, que som nosaltres.

Dir que “de les crisis sempre se’n deriven grans oportunitats” és una generalització interessada que algú va fer per adaptar a la seva conveniència el sentit d’una frase que ha fet fortuna. El cert és que en les crisis els “matats” han de reinventar-se, treballar-s’ho des de zero i tenir sort, en tot cas. De les crisis només en treuen beneficis immediats els poderosos.

I és aquí on rau la meva única esperança que acabi l’agressió de Putin, que els mateixos que el van encimbellar al poder i li han donat suport durant tot el seu “regnat”, i ara veuen perjudicats els seus negocis, l’obliguin a aturar-se o acabin amb ell.

Les altres alternatives es veuen inviables o perilloses a escala planetària.

5 thoughts on “2022: divendres, 11 de març

 1. Sí, Putin és un fill de la gran Rússia. A l’altra banda tenim els fills de la gran Europa, i més enllà els fills dels EUA. Entre els uns i els altres ens fotem els de sempre.

  Els boicots al meu entendre no serveixen per a res, les sancions més del mateix. La solució va estar a la Revolució Francesa primer ia la Russa després, i ja veus com ens la vam carregar en benefici dels de sempre.

  Ara cerquem alternatives a les energies fòssils. Si no recordo malament (Govern Zapatero) aquestes van ser gravades fins al punt que van deixar de ser rendibles per al comú dels mortals amb l’INRI que el consum sobre generat havia de ser “tornat” a la xarxa “pública” (que ningú entengui per pública la cessió d’aquesta energia al veí o al seu ajuntament.)

  De veritat, per mi que pressionin els uns i els altres el pertinent botó de destrucció i eliminem per a sempre més la raça maligna en què ens hem convertit.

  “La guerra és el pare de totes les coses”

  Salut company i perdó pel cabreig

  Liked by 1 person

  1. Òndia, Xavi
   Malgrat que comparteixo quelcom del que dius, crec que vas massa enllà i t’ho mires en to molt derrotista.
   Siguem més optimistes home!

   I del que diu en Ricard en posar-hi un granet de sorra cadascú, ho comparteixo encara que crec que no serà; la societat actual som egoistes de mena i ens mirem sempre el melic.

   Amb tot, deixeu-me dir que n’aprenc de totes les opinions, i de les vostres no en soc aliè.

   Salut, companys!

   Liked by 2 people

   1. Bon dia, Ramon

    No et trauré pas la raó. Arriba el moment que vist el comportament d’aquesta, la nostra raça s’ennuvola el mínim indici d’esperança.
    Crec que aquest planeta té prou recursos perquè tota la humanitat visqui amb dignitat i els poderosos ho inverteixen en armes i en guerres absurdes. No és just, a més és reiteratiu, per això el meu pessimisme en aquest afer.

    Una abraçada

    Liked by 1 person

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s