2022: dimarts, 25 de gener

Jo em pensava que després del dia que vam anar a la Roca del Bolet —Figuerola d’Orcau, Pallars Jussà— ja no passaria tant fred aquest hivern, però m’equivocava. Avui hem deixat el cotxe a 8,5 graus sota zero, just al davant de les restes del mas del Sot —Biosca, la Segarra—, per a seguir la Ruta del Molí del Cava. El fred era tan intens a primera hora que ens ha fet pensar com deu ser bellugar-se amb les temperatures que es registren als casquets polars. Tots havíem vist la pel·lícula que ha emès TV3 recentment sobre l’explorador noruec Amundsen i era inevitable que el pensament se’ns n’anés a aquelles imatges desoladores. Paradoxalment, hem conclòs que moure’s en aquells paratges deu ser infernal.

Sense més dilació hem començat a caminar a la recerca del sol, que ja treia el nas per sobre de l’horitzó i projectava els seus raigs sobre els turons que veiem davant nostre, cap a ponent. Un dels objectius de la matinal era enfilar-nos al Puig-arner per a tenir àmplies vistes de la vall del Llobregós des del mirador que hi ha, més enllà del mas que s’hi encimbella, que ja era il·luminat per la melosa llum del sol naixent. Sobre la marxa hem decidit que hi esmorzaríem al seu redós, encarats al sol per a revenir de mica en mica.

Aquesta marrada és una prolongació de la Ruta del Molí del Cava que Turisme Segarra té penjada a Wikiloc, una modificació que he introduït per a allargar el trac fins als 9 km, un camí que tot i l’extra és assequible a qualsevol condició física, ja que el desnivell total és de només 160 m. Aquesta caminada ha sigut improvisada per mantenir actius als membres de la colla que no eren absents, ja per baixa mèdica, ja per altres qüestions. A més, entre els pocs presents també hi havia incorporacions després de diverses setmanes d’inactivitat forçada que han de recuperar el fons i la forma. En cobrir aquests aspectes l’excursió s’ha demostrat idònia.

Hem baixat del Puig-arner per un bonic corriol que ens ha dut fins a una pista ampla que torna al trac original. El Molí del Cava fou un molí fariner que va funcionar fins a 1907, quan una espantosa crescuda del riu Llobregós el va inutilitzar. Les aigües van pujar de nivell entre 6 i 8 m. Ara es troba en estat ruïnós. A tocar hi ha una resclosa per sobre de la qual salta l’aigua per a acumular-se en un toll que avui era parcialment glaçat. Em diu un company que les ha vist que avui precisament han sortit imatges d’aquest indret a l’Espai del Temps del Telenotícies Migdia de TV3.

Es tracta d’un camí agradable i fàcil que passa per diversos masos, alguns d’ells abandonats i en ruïnes, i entre els cultius que voregen el riu, flanquejat per multitud de pollancres, un dels quals es visita per la curiositat de tractar-se d’un dels més grans de Catalunya, quant al diàmetre del tronc.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s