Montfalcó Murallat i Vergós Guerrejat

Un disc de traçat perfecte, un cercle de llum blanca i alguna ombra que li donava un lleu aspecte de rostre humà, penjava de la negra nit. La primera lluna plena de l’any, brillant i bonica, ha volgut saludar-nos i ens ha guiat al nostre destí autovia enllà abans d’amagar-se per ponent.

Avui hem anat a la Segarra i, com correspon a la terra que anàvem a petjar i a les albades que segueixen a les nits serenes, feia molt fred i una generosa gebrada ho cobria tot amb la seva capa blanca. I no obstant tot plegat, de llops ni d’homes-llop no n’hem sabut res.

L’aparcament de Montfalcó Murallat, és l’origen de la ruta que hem fet avui, 10 km de bon caminar per camins i pistes amples, seguint el trac d’un company de la UEC Anoia.

Com el seu nom indica, Montfalcó és una vila closa, una de les més representatives de Catalunya. Apareix esmentada per primer cop l’any 1043, i consta d’una entrada, orientada al sud, i dos carrers. El de la dreta condueix a l’església, originàriament romànica. Entre els segles XVII i XVIII va sofrir tals transformacions que ara només són originals l’absis i la porta d’entrada. El carrer de l’esquerra ressegueix la muralla i amaga racons curiosos, com el del forn comunal. A la plaça hi ha un dipòsit que encara recull l’aigua de pluja que recapten les teulades de les cases.

Els peus se m’adapten cada dia més bé a les botes noves. O és a l’inrevés, que no n’estic segur. Així i tot, i malgrat la inestimable ajuda dels bastons, avui també he patit quan pujàvem al castell de Vergós Guerrejat, més o menys a mitja caminada, i després, al final, quan remuntàvem per arribar a Montfalcó. I és que avui, que hem visitat dues viles quin origen fou la guaita i la defensa del territori, el camí baixa i puja i baixa i puja —si fa o no fa, com tots els camins del món— fins a acumular gairebé 300 m de desnivell.

A Catalunya només hi ha dos pobles anomenats Vergós i tots dos es troben a la Segarra. Vergós pertany al municipi de Cervera i Vergós Guerrejat al d’Estaràs. En cap dels dos casos se sap a què fa referència aquest nom. Cap teoria s’ha pogut verificar de manera fefaent, tot i que hi ha diverses. Per això Vergós és un dels topònims catalans que integren el grup dels d’origen incert. Pel que fa a Guerrejat, sembla evident la seva connotació bèl·lica i podria tenir el seu origen en el temps de reconquesta en què, presumiblement, s’originà el nucli.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s