Paraulògic

Aquest matí feia un fred humit i traïdor que et traspassava i se’t ficava pels porus de la pell per a arribar-te a l’ànima. Després ja no, després ha fet un bon sol que ha eixugat la bugada que havia fet. I, mentre m’esperava per a recollir-la de l’estenedor, he jugat una estona al “Paraulògic”, el joc que em va descobrir la Paula i que —estic segur— es posarà de moda entre la gent inquieta que vulgui exercitar la ment i defensar la seva llengua.

Consisteix a fer paraules amb les lletres que apareixen en pantalla formant com una rosassa de cel·les hexagonals. La cel·la del mig és de color vermell i és obligatori que la lletra que hi conté aparegui en les paraules que formem. Aquesta cel·la és envoltada per altres sis de color blau que allotgen les lletres amb què haurem de combinar la lletra obligatòria.

Totes les lletres es poden repetir, per a formar paraules llargues. Hi ha algunes restriccions, però, com ara que les paraules han de tenir més de dues lletres o que són vàlides masculins i femenins, però no diminutius. Els infinitius dels verbs també són permesos, però no les formes conjugades. I, finalment, no s’admeten els noms propis. El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és la referència que valida o no la correcció del que escrivim.

Hi ha un sistema de puntuació que valora les nostres descobertes, atorgant més punts a les paraules formades per més lletres. I aquelles que contenen totes les lletres de la rosassa, tenen un plus.

Sembla impossible que hom pugui fer tantes combinacions. Jo, avui, he aconseguit fer poc més de la meitat de totes les paraules possibles, i això tenint en compte que les últimes vuit o deu ja les he completat amb l’ajuda del Diccionari.

Jo l’he trobat molt interessant i el proposo entusiàsticament. A tothom, en general, però particularment a aquells que ens estem fent grans. Penso que és una magnífica gimnàstica mental.

https://paraulogic.rodamots.cat/

One thought on “Paraulògic

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s