Dimarts

Jo volia començar a caminar a l’aparcament del Cocó de Jordi. És l’origen natural de l’ascens clàssic a La Foradada, segons les guies. Jo no pretenia arribar tan amunt, sinó fer una passejada tranquil·la de quatre o cinc quilòmetres fins a la Font del Burgar, a mig camí, que havia llegit en una referència que era un lloc molt agradable amb algunes alzines centenàries.

Però, vet aquí, que ara, per les raons que sigui, que no les he esbrinat encara que les intueixo, el Camí de Mata-Redona, un camí rural d’asfalt escrostonat, només és accessible a vehicles autoritzats. La resta de mortals ha de deixar el seu cotxe a l’àrea recreativa de La Mundana, dos quilòmetres més avall, amb la qual cosa l’excursió que havia projectat, si finalment la feia, duplicaria la llargària i la durada. I, com que estic de vacances i no tinc res millor a fer, després d’un ràpid càlcul, he vist que tenia temps d’anar i tornar i ser a casa abans de l’hora de dinar, i he decidit tirar endavant.

Abans de continuar el relat he de dir que els mosquits m’han picat només començar. Si no eren mosquits, que no els he vist, devien ser altres insectes tan irritables o més que ells, perquè les faves que m’han deixat a la pell són considerables. De tornada no m’han picat. Ja no em devia quedar sang per xuclar i m’han deixat tranquil. Així que, si algú llegeix aquesta crònica i s’anima a seguir les meves passes, avisat està i que obri en conseqüència.

Des de l’àrea de pícnic, el camí, vorejat de garrofers i oliveres, margallons, llentiscles i arítjols, puja constantment resseguint el Barranc de Solito. Al cap d’uns 1.700 metres, en assolir la cota 235, el camí s’ajau –utilitzo aquí la terminologia que fan servir els meus col·legues igualadins- i arriba planejant fins a l’aparcament del Cocó de Jordi.

Un cocó (o bassol o cadolla) és una estructura de pedra en sec de dimensions menors que les de la bassa que serveix de dipòsit d’aigua de pluja, coberta per evitar-ne l’evaporació i l’embrutiment. S’usa per a consum animal i se sol situar vora un camí. Es recull l’aigua per filtració a través de la coberta. La seva planta és el·líptica i la cobertura és en falsa cúpula. Està fet amb un parament doble de poca alçària i té un petit portal.

Aquí s’acaba l’asfalt i s’agafa un corriol que remunta i s’endinsa, al cap de poc, en l’alzinar del Burgar. És un camí ben fressat, ben conservat, senyalitzat amb pintura blanca i groga que no es deixa en cap moment. És un sender preciós i ombrívol la major part del temps. Fresc, gràcies a la frondositat d’una vegetació vigorosa. Han desaparegut els garrofers i les oliveres, però ja es veuen alzines -carrasques, en diuen a la zona- envoltades d’arbusts alts -d’entre 2 i 5 m- de marfull, arboç, aladern, llentiscle… i d’altres de més baixos -de 20 cm a 1 m- com el galzeran i l’esparreguera. Aquí també hi ha arítjols i heures, entre moltes altres espècies. Tot això ho he pogut escriure gràcies a un panell interpretatiu de l’alzinar del Burgar que hi ha en arribar a la font. Que quedi clar i que ningú no es pensi que soc un expert en botànica, que no ho soc.  Però algunes d’aquestes espècies ja soc capaç de reconèixer-les gràcies a les valuoses aportacions dels meus amics caminaires.

Un cop assolida la fita, aquesta caminada té una segona gratificació. La tornada és tota de baixada, cosa que jo he agraït perquè les pujades em maten. Els qui em coneixen ja ho saben. Avui he salvat un desnivell de 287 metres i estic content perquè no se m’ha fet feixuc i he arribat bé. El Wikiloc diu que he caminat una mica més de 8 km i, com que he gravat la ruta i he fet moltes fotografies, l’he pujat, per a posar-la a disposició de tothom.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s