Terres de Ponent

Ara ja no plou, i sembla que no hi ha de tornar. Les aplicacions del temps prediuen fins i tot que a migdia el sol traurà el cap entre els núvols, però de moment el senyor Poblet, que té el nas enganxat al vidre de la finestra del seu despatx, pensa que avui fa un dia rúfol, gris i plujós, i que ja es veurà.

A aquestes hores encara primerenques, el senyor Poblet ja ha consultat el significat de dues paraules en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Pensa que així contribueix amb el seu granet de sorra a la supervivència de la seva llengua, tan compromesa, segons diuen els experts.

Una és “catau” que ha vist escrita en el titular d’un article d’opinió de VilaWeb. “Catau és el lloc on sol fer cap, recollir-se o amagar-se algú”. I fins aquí pot explicar el senyor Poblet, que diu que no en sap més. I creu que, a partir d’aquest aclariment, cadascú n’hauria d’extreure les seves pròpies conclusions i utilitzar la paraula o no segons la seva conveniència. O segons les seves preferències. La primera impressió que ha tingut ell és que “catau” era com un sinònim de “cau”, però després de revisar-ne el significat, ha vist que “cau” es refereix més al refugi o la llar de certs animals i que les similituds entre ambdues, que hi són, es limiten als sentits figurats que de vegades se’ls dona en utilitzar-les.

La segona paraula que ha consultat és “cup”. El senyor Poblet ha volgut sortir de dubtes perquè creia conèixer-ne el significat. I era ben bé així, perquè “cup”, com ell suposava, té relació amb l’elaboració del vi, i si bé en una tercera accepció significaria “soterrani que serveix per a guardar olives, gra, etc.”, en aquest país nostre, tant de vi, es refereix, sobretot, al “recipient, generalment d’obra, sobre el qual es trepitja el raïm i on el most es transforma en vi” o a “l’apartament o edifici separat on s’elabora el vi”. I si al senyor Poblet li havien entrat els dubtes, era perquè ahir, caminant amb els seus amics del Petit comitè de dijous pels camins del terme d’Òdena, van fer una petita marrada, encuriosits perquè el mapa assenyala l’existència del Cup del Netes, i s’hi van acostar. La decepció va ser gran perquè el dit cup no és sinó una construcció en desús, tosca, molt malmesa i mig oculta ja per la malesa, que no recordava per a res a l’elaboració de vi. Ni tan sols van poder apropar-s’hi, perquè es troba en mig d’un camp de cultiu delimitat, a més, per una tanca. “No val la pena la marrada”, va anotar en la traça que va gravar pel Wikiloc.

El senyor Poblet va ser feliç ahir, veient com el sol davallava lentament sobre les planes de fruiters de La Noguera fins a ocultar-se a l’horitzó. Havent dinat amb la Cassandra a casa, el senyor Poblet va anar a Balaguer, la capital de la comarca, a compartir una hora, una xerrada i un cafè amb uns amics de la contrada. I per a intercanviar regals de l’amic invisible, que diumenge, quan es trobarà la colla a Igualada per l’intercanvi i la sorpresa de saber qui és el de cadascú, ells no hi seran, que no podran venir perquè seguirà vigent el confinament en el municipi durant el cap de setmana. De manera que, ja que la tecnologia ho permet, intentaran una connexió per videoconferència.

I va ser a la carretera, de tornada, quan va gaudir de l’espectacle de la llum màgica que projecten els raigs del sol quan incideixen tan horitzontalment sobre un terreny tan poc accidentat com aquell. I captivat i pensarós va prendre consciència que era a les Terres de Ponent i, vés tu quina ximpleria, del fet que se les diu així perquè en elles s’hi pon el sol cada dia, en el seu petit i extraordinari país.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s