Repte

Els pardals han tornat. Fa un parell de dies que el senyor Poblet els torna a veure baixar fins al seu pati a espicassar el pa sec que, malgrat tot, els ha continuat deixant on sempre. Els pardals no migren, viuen sempre prop de llocs habitats per l’home. Ara ho sap perquè ho ha mirat a Internet, però encara que ignora què és, el senyor Poblet està segur que alguna cosa ha passat que explicaria per què els seus menuts nous amics haurien deixat de visitar el seu jardí  durant uns dies. Però l’important, pensa, és que són aquí de nou. I, sense saber per què, el pensament el trasllada al país veí i rebla No com el borinot del rei emèrit, que ha marxat sense dir ni piu ni intenció de tornar.

El senyor Poblet és a la terrassa del seu pis gaudint de la temperatura tan agradable que, en aquest temps, només fa a primera hora. Ben d’hora és quan millor s’està, a l’estiu. S’ha assegut a esmorzar a la fresca, mentre espera que arribi la noia que li fa dissabte els divendres. Sempre es desperta espontàniament entorn de la mateixa hora i ja fa estona que s’ha llevat i ha obert de bat a bat totes les portes i finestres del pis per a ventilar les habitacions i donar pas a la fresqueta de la nit abans no fugi, i no les tancarà fins que el sol no haurà pres volada i començarà a acaronar la façana posterior de l’edifici, la que dóna a la plaça del gasogen, allà on la xemeneia de Can Pasqual, inamovible, guaita la vida com un soldadet de plom que fa guàrdia a les portes de palau.

El senyor Poblet llegeix: El sol va sortir a tres quarts de tres. És la primera frase del llibre que tot just comença. És evident que el senyor Poblet és a Escandinàvia, ara. La lectura el fa somiar, però no és l’únic a qui li passa. En el pròleg de la novel·la Jo Nesbø confessa que Fou l’ús cautelós, gairebé tímid dels escenaris de la ciutat que apareixen a “L’home del balcó” el que em va enamorar completament (d’Estocolm). El senyor Poblet s’està immergint en un cas basat en fets reals quin protagonista és l’inspector Martin Beck de la policia sueca.

El senyor Poblet és un somiador de mena. Ara li fa il·lusió córrer una aventura, fer alguna cosa de la qual se’n senti orgullós per haver superat les dificultats que comporti. Ahir va sortir a caminar per provar-se, diu, després de molts dies d’inactivitat. I és cert que des de Sant Joan no havia fet sortida de cap mena perquè les circumstàncies li ho havien impedit fins a un cert punt. L’altre element que ha fet que no camini gens és la calor inclement que ha fet aquestes setmanes, que l’ha mantingut retret a casa. Però ahir, encara que no ho confessi obertament, va sortir també per a comprovar si mai podria arribar a estar en condicions d’afrontar un repte com el de completar la ruta dels Carros de Foc sense comprometre l’expedició i fer fracassar la resta de companys. El senyor Poblet fa molts anys que no s’ha mogut per l’alta muntanya i quan ho havia fet, ho havia fet poc i ell era jove. Però té la il·lusió de no morir-se sense haver aixafat els camins d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, perquè, per altra banda, voldria caminar sense presses, al seu ritme, gaudint de la natura, del paisatge, del camí i de la companyia dels amics en una travessa de diverses etapes.

El comitè, petit comitè de caminadors tan veterans com ell, s’havia reunit dimarts entorn d’un bon esmorzar. I no se sap com, va sorgir la idea i el repte va quedar suspès, com surant, sobre la taula. El senyor Poblet sap que entre els comissionats hi ha qui es deleix però té els mateixos dubtes que ell o altres de naturalesa similar. Sap, per tant, que ara no és un bon moment per parlar-ne més a fons i que, a més, no ajuden les incerteses que la pandèmia que patim ens provoca. De cara a la tardor potser tindrem tots plegats algunes seguretats que ens permetin deixar alguna cosa de banda, ja siguin els dubtes, ja sigui el repte.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s