Gol

Ahir vaig veure el partit contra l’Atlético de Madrid. El futbol sempre m’ha agradat, el Barça és el meu equip des que era petit i si puc veure’l jugar, com era el cas ahir, m’agrada fer-ho. Més enllà de l’empat a dos i de si els blaugranes han perdut ja la Lliga o no, que sembla que la tenen molt lluny, volia anotar algunes coses en el meu diari.

La primera té relació amb Messi. La gran estrella barcelonista es fa gran i està en declivi, com és natural. Malgrat haver arribat a l’estratosfèrica —com la qualifiquen els mitjans— xifra de 700 gols en partits oficials —amb el seu equip i la selecció argentina— cada dia que passa Messi s’assembla menys al Messi viu i potent al qual s’encomanava l’equip per a resoldre els partits que s’entortolligaven. Aquesta és una realitat que el barcelonisme ha d’assumir si vol procedir sense traumes a un relleu generacional que és inevitable.

La segona cosa que vull apuntar és que, per a mi, no és tan important guanyar la Lliga —o un partit— com la manera com es guanya o com es perd. Es pot perdre amb dignitat i guanyar oferint una imatge deplorable. I al respecte opino que l’equip dels meus amors fa temps que mostra una gran impotència davant cert tipus de rivals. Quan un equip planta cara amb ordre i disciplina i ocupant racionalment els espais, el Barça té seriosos problemes per a resoldre els partits a favor seu. Aquesta mena de contrincants, que cada cop són més, posa en evidència les mancances blaugranes, la falta de recursos i d’idees alternatius. El Barça actual és un conjunt pla, molt previsible pels adversaris que, per altra banda, el tenen molt ben estudiat. I aquí és on hauria de notar-se la mà de l’entrenador i el seu carisma.

I encara hi ha una tercera qüestió, les transmissions dels partits que fa Catalunya Ràdio. El fet que ara es puguin veure tots els partits per televisió ha modificat el caràcter de les retransmissions radiofòniques, que, lògicament, s’han adaptat als nous temps i no han de ser tan meticulosament descriptives del que passa al camp. Això s’entén. De fet les emissores de ràdio que transmeten partits de futbol han esdevingut un canal d’àudio més de la televisió que emet el senyal de vídeo. Catalunya Ràdio ho fa en català i aquesta és la raó per la qual l’escolto, per a no sentir bajanades en castellà. Però és dona el cas que no tothom veu el partit per la televisió i hi ha qui connecta la ràdio per a sentir la transmissió de tota la vida, o una de més convencional, perquè no està subscrit a una plataforma de pagament o per qualsevol altra raó, que n’hi ha moltes. I aquesta gent que no pot veure el partit ni al camp —ara no el pot veure ningú, al camp— ni a casa, el que es troba és a un grup d’amics que miren el partit i el comenten entre ells amb un micròfon al davant. Ahir, sense anar més lluny, aquest grup d’amics abandonava sovint la narració del que passava sobre la gespa per especular i debatre sobre fets que només han d’explicar, i com són uns quants, la conversa s’allarga. En la meva opinió, aquests professionals —o el responsable últim de la transmissió— obliden que són els ulls de qui no veu el partit.

També em pregunto si és important saber el percentatge exacte d’encert d’un jugador en les passades als seus companys a més de 30 metres de distància que traspassen la ratlla del mig del camp tenint el sol de cara. O saber si el penal que va transformar Messi ahir —que representava el gol 700 de la seva carrera— era calcat al de Panenka o només una versió. Que algú faci el comentari està bé, però que la cosa arribi als nivells d’ahir al vespre ho trobo ridícul.

En fi que, entre el joc d’uns i la transmissió d’altres, ahir no vaig tenir una bona nit de futbol.

Gol
Messi va fer el gol 700 de la seva carrera

One thought on “Gol

  1. Tens el mèrit de ser la primera persona que em manté atent a un text futbolero (tot esperant una finta literària), és a dir, m’has fotut el Gol de la capçalera per l’escaire 😊

    Liked by 2 people

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s