Xopet, no xupito

La colla d'avui a Ca l'Andorrà
Càndid, Isidre, Nico, Pere, Lluís, Magí, Ramon, Jaume, Antoni i Ricard.

Avui tocava que fes un matí serè i l’ha fet. Segons les prediccions del servei meteorològic el capgirament del temps havia de venir ara, aquesta tarda, però la pertorbació encara no ha donat senyals de vida, a hores d’ara, tret d’uns quants núvols que han viatjat i viatgen a bona velocitat empesos per un vent que bufa amb moderació.

Avui hem dinat fora de casa. L’Anna i jo ens hem quedat sols i hem sortit i hem anat a petar a la plaça de l’Ajuntament, on hem trobat lloc a la terrassa del restaurant d’uns veïns. I allà ens hem quedat i hem dinat, bé, per cert, just a la mida de les nostres necessitats. L’Anna ja no és de menjar massa, i jo, que menjo més, venia d’un esmorzar de forquilla que encara em rondava a la panxa per culpa de les corbes de la carretera.

Quan acabàvem de dinar, encara aixoplugats pels para-sols, han caigut quatre tímides gotes que han fet que, en arribar a casa, hagi recollit a cuitacorrents la roba que teníem estesa, no fos cas que se’ns mullés mentre fèiem la migdiada. Però ha passat la migdiada i el sol encara lluïa i a mitja tarda encara hem sortit a fer un tomb pel centre. Ens hem assegut a la Rambla, en una taula del Clein i hem fet un beure amb parsimònia mentre xerràvem com feia temps que no xerràvem i veiem passar la vida emmascarada davant nostre.

Conclusió: el món no s’acaba, que hi ha gent per a tot i per tot arreu.

La colla d'avui
Jaume, Lluís, Antoni, Ramon, Nico, Magí, Pere, Isidre, Càndid i Ricard.

Efectivament, sol i calma han presidit la trobada que teníem preparada per aquest matí. Celebràvem un aniversari, però no un de qualsevol. L’Antoni ha fet 80 anys i era evident que s’havia de celebrar. Ens hem trobat per a esmorzar a Ca l’Andorrà, a Castellfollit del Boix, un esmorzar que ha sigut més abundant i fort que els que acostumo a fer. Regat amb vi —hi ha qui ha demanat aigua i gasosa, però ha sigut per dissimular— i el cava a què ens ha convidat l’homenatjat. I hem brindat per ell i els seus 80 anys acabats d’estrenar i per l’amistat de llarga durada que l’uneix amb la majoria —tots, en realitat, excepció feta de mi, que sóc un nou arribat i el conec de fa dos dies— d’assistents.

Però abans, hem fet una passejada fins a l’ermita de Sant Pere, on hem pogut entrar a l’església, que era oberta, i ens hem fet fotos amb vistes a Montserrat, per a recordar, com les que li hem regalat a l’Antoni en un collage emmarcat, un recull de moltes de les excursions i sortides que han fet junts i que han tingut la paciència —i l’orgull— d’explicar-me. Moltes hores compartides. Molts perills i aventures viscuts. Moltes anècdotes com aquella que m’ha fet riure tant de quan el Ramon, en no sé quin lloc, va demanar uns xupitos(*). Però vet aquí que la cambrera —una donassa de pits enormes— era colombiana —o cubana o d’un d’aquests llocs de sang tan calenta— i , provocativa, li va respondre amb una pregunta. “¿Qué quieres que te chupe, cariño?, li va dir. I expliquen els testimonis dels fets que el Ramon va envermellir fins a l’arrel de les ungles.

(*)

Fitxa 7414/1 de l’Optimot

Títol

Com es diu chupito en català? És correcte xupito en català?

Resposta

Per fer referència al ‘traguet d’una beguda alcohòlica, especialment licor, servida en un gotet’, en català es poden fer servir les formes xopet, didalet, gotet o bé glopet. Pel que fa a la forma didalet, cal tenir en compte que els diccionaris ja la documenten per fer referència a ‘got molt petit’ i, a més, té un ús força estès en parlars valencians.

També hi ha altres denominacions en català, com ara tap, copeta o colp.

Cal evitar les formes xupito o txupito, que provenen del castellà chupito.

Montserrat des de Sant Pere de Castellfullit
Montserrat des de Sant Pere de Castellfullit

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s