Confinament (56)

20200507_062137868_iOS

Haruki Murakami és l’autor japonès de més prestigi arreu del món. Nascut el 1949, és un autor de culte que escriu llibres que es converteixen en èxits de vendes. Ha rebut diversos premis, i el seu nom sona repetidament com a candidat al premi Nobel de Literatura. Jo ni sóc japonès, ni tinc prestigi. Tampoc no he sigut mai candidat al Nobel de Literatura, de manera que l’única cosa que tinc a favor meu en comparar-me amb Murakami és que sóc 5 anys més jove que ell.

***

Hi ha companys que ahir deien que aquests últims dies noten que ha baixat molt el nombre de persones que fan exercici. Argumenten que després del boom inicial, a causa de la novetat després de tants dies sense poder sortir, a mesura que avança la setmana troben menys gent en les seves passejades. No és el meu cas.

Avui, sense anar més lluny, abans de les 8 del matí, el Camí de la Creu del Maginet i el Camí de la Fassina, per on transitàvem l’Anna i jo, semblaven les Rambles de Barcelona, plenes de turistes, estàtues i humanes i de gent ociosa en un dia d’estiu. En el cas dels camins que uneixen Santa Margarida de Montbui, Igualada i Vilanova del Camí, òbviament, no hi ha ni turistes ni estàtues humanes, però sí gent ociosa de bon matí, caminadors de tota mena, corredors, ciclistes i passejadors de gossos amb el gos, amb dispensa de l’autoritat per a sortir a aquella hora. O sigui que o bé tothom es confabula contra mi i camina quan jo camino i per on jo camino, o els meus amics van errats, no ferrats, que és una altra cosa, i pateixen un problema d’apreciació.

A més a més, aquests últims dies estic veient que matina molta gent. Jo em pensava que només matinàvem els qui havien de treballar i jo, però es veu que estava equivocat i la gent matina, perquè no pot dormir per algun trastorn del son o perquè no va cansada i ja ha dormit prou. És clar que, ben mirat, també és fàcil que sigui a conseqüència de l’estat d’alarma i dels horaris que ha establert per poder sortir de casa. De 6 a 10 del matí, la franja més àmplia d’edats. I sort tenim de no tenir encara 70 anys, que després fa molta calor i ja no ve de gust caminar.

***

Haruki Murakami ha escrit un llibre titulat “De què parlo quan parlo d’escriure”, però no és una pregunta. Deixant de banda que no hi ha signe d’interrogació al final de la frase, el títol només ens il·lustra sobre el contingut del llibre. Les preguntes són a dintre, entre les pàgines escrites. ¿Què explicar? ¿Com preparar una trama? Quan acabaré els contes de Wilde, hauré de llegir-lo, que per això l’he comprat. A veure si m’inspira i aprenc a escriure.

***

Avui està fent un dia fantàstic de sol i calor. He anat al súper a agafar provisions, que demà tinc classe de francès i m’aniria pitjor. És curiós com tinc tendència a sortir i fer encàrrecs al matí. M’agrada tenir les tardes lliures per a mi i les meves aficions.

També he parlat amb el meu germà, per videoconferència, és clar. Res de nou, estan bé, però a casa amb un ERTO. El José Luis és comercial autònom per a una empresa d’accessoris de bany. No sap quan tornarà a treballar, encara que ara ja rep trucades de clients que li demanen coses. Diu que sembla que, molt tímidament, la cosa es reactiva. La Montse és educadora en una guarderia. Diu que els han comunicat que possiblement tornaran a primers de juny. A banda d’això, res de nou, tancats a casa respectant el confinament.

Estem d’enhorabona perquè, molt a última hora del dia, també he sabut que el veterà que ha estat més greu de tots a causa de la Covid-19, ja és a casa seva. Dèbil i molt aixafat, com és normal després de tants dies hospitalitzat i a l’UCI, però a casa, amb els seus, que seran un al·licient que l’esperonarà per a acabar de sortir-s’en.

***

Diu Murakami: “Ni tan sols jo arribo a entendre del tot com ha sigut el procés pel qual m’he convertit en escriptor”. I afegeix: “Com ha passat amb la major part dels esdeveniments de la meva vida, em vaig convertir en escriptor empès per les circumstàncies, per un determinat impuls que va aparèixer quan em dedicava a moltes altres coses”.

One thought on “Confinament (56)

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s