Confinament (54)

20200505_060842006_iOS

Només llevar-nos hem marxat. Ens despertem cada dia quan ja ha començat la franja horària en què ens és permès sortir de casa i hem d’aprofitar-ho. Hem tornat a la jornada partida i, si ens afanyem, podem fer una bona caminada i ser de tornada a casa abans de les 9, just a temps perquè l’Anna segui al menjador davant del seu ordinador amb el telèfon a l’abast.

I això és el que hem fet avui per primer cop. I hem anat a Sant Jaume Sesoliveres, marxant cap a Jorba pel Camí de Sant Jaume. És una capella romànica declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 1975, quina primera notícia documental data de 1059, quan els senyors del Castell d’Òdena van fer donació de la capella a un monjo de Montserrat. Originàriament, doncs, pertanyia a Òdena.

Ara però, es troba dins del terme d’Igualada i, malgrat el que pugui semblar pel que es veu a la fotografia, s’hi arriba caminant sempre per sòls pavimentats, tret d’un tros molt petit que va des de l’estadi atlètic fins al campus, on discrecionalment es pot deixar de banda la vorera del carrer per caminar per caminois fressats al Pla del Boix, contrafort de la Muntanyeta que arriba ben bé a tocar de la urbanització del Pla de la Massa.

Allà viu el tiet Marià. I, més endavant, m’ha semblat entreveure la Meritxell (excompanya de la feina) de lluny, quan passàvem prop de casa seva. I em sembla que la Carme (ma collègue) també hi viu al Pla. Avui hem caminat gairebé 7 km. El camí, des de casa, fa pujada encara que no ho sembli. Són només 50 metres, però puja.

És curiós comprovar el vigor de la natura en aquests llocs més apartats del centre de la vila, on no arriben tan sovint alguns serveis municipals. Les arrels aixequen els panots de les voreres i els herbots les colonitzen aprofitant les més mínimes escletxes. Al polígon de Les Comes, per on passava ahir, passa igual en els llocs més recòndits.

El planeta ens mostra, així i d’altres maneres, una formidable capacitat de regeneració. Si el deixéssim reposar una temporada i alentíssim el ritme del nostre suposat progrés, el podríem recuperar i fer la nostra llar més habitable. Però no ho farem, perquè som unes bèsties, les úniques, que no cuiden casa seva.

***

Avui està fent un dia de cel lleganyós, un d’aquells en què el sol es mostra mandrós i indecís, i no acaba de lluir amb tota la seva força. I tanmateix, ara fa bo, i al matí ha fet una temperatura ideal per a caminar sense abrigar-se.

Pel que veig, els qui caminem, que som majoria, compartim espai i hores amb corredors i ciclistes i deu-n’hi-do els que volten pel món a aquelles hores. Ben equipats, a més, el que vol dir que no són circumstancials. També m’adono que, des de dissabte que podem sortir de casa a esbargir-nos, he recuperat el gust de fer fotografies. Ara torno a poder il·lustrar les meves entrades al blog amb fotografies fetes per mi, que és el que m’agrada.

Hi ha comunicat (1) de novetats. De tots els malalts de la colla de Veterans caminadors de la UEC, qui ha estat més greu i molts dies ingressat a l’UCI ja està a punt de marxar a casa seva. La resta continua millorant de mica en mica i hi ha qui, fins i tot, ja s’atreveix a sortir a caminar, aprofitant l’aixecament de la prohibició, per bé que de manera moderada, com el seu estat aconsella. Estic molt content per ells, que han superat una prova molt difícil, i per mi, que podré gaudir de nou de la seva companyia. Quan? Està per veure, però serà, perquè tot anirà bé i d’aquesta pandèmia ens en sortirem.

(1) La forma catalana adequada per designar la nota breu en què algú comunica d’una manera oficial alguna cosa és comunicat. Hem d’evitar de dir «parte» o la traducció literal part, i hem de fer servir la paraula comunicat en aquest sentit: comunicat mèdic, comunicat d’accident, comunicat de baixa, comunicat oficial, comunicat urgent, comunicat de guerra, entre d’altres.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s