Confinament (39)

 

Ficus benjamina

—Bonaventura, què fas? –ha dit la dona- Des que he sortit al saló que estàs palplantat davant del ficus. Que no et trobes bé? Estàs molt pàl·lid!

Acabava de trobar un pergamí i una nota insinuadora firmada per la Lucia. De l’ensurt he vessat tot el cafè sobre l’escriptori, i a continuació he col·legit que tot plegat no havia sigut un malson, que la Lucia era real, que jo havia estat de debò a Je-ne-sais-pas-où-sur-Mer i bevent com un lladre a l'”Obert fins a la matinada”. I que havia agafat una trompa del quinze i que… havia pixat sobre el ficus preferit de l’Engràcia. Oh, déu meu, gairebé m’havia oblidat!

—No res, estimada! –he respost amb angúnia-. Només mirava que no li faltés aigua.

Fa un dia gris i plujós, com ahir, que no convida gens a l’optimisme. Fa quaranta dies que som tancats a casa a causa d’una pandèmia i, jo diria que és el primer cop que em sento trist i atrapat. Per afegitó, hi ha l’estranya història viscuda el dia anterior que em té molt inquiet i atemorit.

Dic el dia anterior perquè ha sigut avui que he fet la troballa al meu despatx i perquè recordo els fets com si fossin del dia abans, però, en realitat, no sé ben bé quan s’han produït, perquè, per una banda, jo recordo perfectament que diumenge l’havíem passat junts l’Engràcia i jo tancats a casa -si és que no podem fer altra cosa, que estem confinats!- i per una altra, la Lucia se m’havia aparegut en un despatx que jo havia ocupat per últim cop fa més de trenta anys! Així que, ¿com no havia d’estar inquiet?

A més a més, hi ha allò de la paret. ¿Com és possible que aquella dona hagués traspassat la paret sense desperfectes, ni per ella ni per la paret? I allò ho havia vist jo amb els meus propis ulls, que no m’ho havia explicat ningú, ni el bocamoll del mestretites, de qui, per cert, sortosament, he perdut la pista fa molts anys. I si m’ho hagués explicat algú, no m’ho hauria cregut de cap manera, així que, pensant a què coi m’enfrontava, ¿com no havia d’estar atemorit?

De matinada, mig a les fosques, a peu de ficus, jo havia recollit amb cura l’única evidència real de tot aquell episodi. La micció descontrolada havia estat abundant, certament, però ara, amb la claror del dia, comprovava que tot estava en ordre. I allà em dec haver quedat encantat, en mig de les meves cabòries, quan m’ha sorprès la dona.

—Quina ximpleria dius, ara! Si saps que jo me’l miro cada dia. Au, va, vine al sofà, seu al meu costat, i explica’m que t’ha passat aquesta nit, que estaves molt neguitós i parlaves en somnis. No he entès res del que deies, però parlaves. I hi ha hagut un moment que t’has posat a udolar com un llop. De l’esgarip m’he despertat i t’he tirat una coça, perquè callessis, però com no callaves, te n’he fet una altra, aquesta amb tota la meva ànima, i ha funcionat. “Quin mal!”, has dit, però has callat.

Semblava satisfeta d’haver desfet el meu malson, però, pobreta meva, que n’estava de lluny se saber la veritat. I per això, per a treure-la de les tenebres, li he explicat fil per randa tot el que recordava, tret, està clar, el petit detall del ficus. Ella no ha dit res, de moment, simplement s’ha aixecat i se m’ha plantat al davant. M’ha mirat de fit a fit i, després d’envermellir i de dos intents, ha aconseguit parlar. Al principi no l’he entès, les paraules li sortien mal articulades i inconnexes, però després, quan se li ha desfet el nus i ja ha pogut compondre frases i, sobretot, a mesura que la seva excitació anava creixent i aixecava la veu, ja se li ha entès tot.

—¿T’has begut l’enteniment o t’has begut una bota de whisky?

I tot seguit, s’ha acotat a ensumar-me de prop. Seguia exaltada.

—On has estat, bandarra? –m’ha preguntat- Empestes a fum de tabac! I a… a… whisky!

I, no sé per què s’ha acostat a la planta i també l’ha ensumat. I, amb els braços en nansa, d’allà estant, ha cridat fora de si:

—Es pot saber que coi li has fet al ficus benjamina?

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s