Confinament (30)

20200411_152241041_iOS

Encara que ho publiqui demà diumenge a les xarxes socials, avui escriuré en present. L’Anna i jo som a la terrassa, cadascú distret amb les seves coses. A parer meu fa més bona tarda que matí, i encara que encara hi ha alguns núvols i bufa una lleugera brisa, aquí, ara, s’hi està bé. Hi ha molt silenci i els sons ens arriben esmorteïts. No és una Pasqua normal, però la sensació que tinc és tan idíl·lica que sembla irreal la raó per la qual som confinats a casa.

I tanmateix, és ben real. A data d’ahir, ja eren més de 100.000 els morts que havia causat la pandèmia arreu del món. A Espanya eren més de 15.000 els qui havien perdut la vida. Si no vaig errat, això representa un 15% de la mortaldat global, que és un percentatge molt alt, o a mi m’ho sembla. També em semblen molts morts els més de 500 registrats les últimes 24 hores, tot i que és la xifra més baixa des del 24 de març. Massa morts encara per a plantejar-nos abaixar la guàrdia rebaixant el rigor de l’estat d’alarma que ha decidit el Gobierno.

Una decisió irresponsable que no compta amb el vistiplau dels experts sanitaris ni és compartida per altres responsables polítics que, per ser de menor rang, es veuran obligats a acatar. Peti qui peti, Sánchez ha tancat les escotilles i no escolta ningú, ni tan sols a la majoria de la població que, vist el panorama i les baixes que està ocasionant, tampoc estan d’acord amb què a partir de dilluns els carrers del país s’omplin de nou de cotxes i de gent que compartirà espais reduïts en el transport públic perquè hauran d’anar a treballar, encara que l’activitat de les seves empreses no sigui essencial ni per a combatre la Covid-19 ni per a fer possible el confinament de la resta. ¿A qui representa, senyor Sánchez? ¿Als espanyols (molts dels quals el van votar) que pateixen les conseqüències de la crisi en totes les seves diverses formes de manifestar-se, o al gran capital que considera que ja no vol deixar de guanyar més diners?

D’altra banda, per si no hi havia caigut, voldria recordar al senyor presidente que les baixes, aquestes més de 15.000 persones que ja han mort (soles, per cert), tenien família, persones (també) que ni tan sols han pogut acomiadar-se dels seus éssers estimats com cal. I que això és molt dur i que algunes (o moltes) d’aquestes persones hauran de vèncer el seu dolor per a enfrontar-se a la por que generen unes condicions que no són idònies per a tornar, forçades, a la vida normal. I que, a hores d’ara, qui més qui menys ja té un mort al qui plorar, també aquells gràcies als quals el senyor presidente és on és.

En aquest context, em sembla molt lamentable el paper dels Socialistes de Catalunya, particularment el del seu secretari general, l’inefable senyor Iceta, mesell del seu amo, palmer de Sánchez, justificant l’injustificable a qualsevol preu, manipulant si convé, dient negre on abans havia dit blanc. Patètic.

Avui he parlat mitja hora amb en José Luis per videoconferència. Parlàvem d’aquestes coses que ens indignen a tots dos. Em penso que no podem amagar que som fills del nostre pare, perquè de vegades, moltes vegades, quan ens veig és com si veiés una fotografia seva. No tant pel físic, que també, com pel caràcter i el pensament. Ell també s’hauria indignat, si visqués. Ells, a Barcelona, estan bé.

Aquest matí he fet deures de francès, ara em barallo amb el subjuntiu. I aquesta tarda, mentre l’Anna acabava de decorar la mona que ha fet, també he llegit una estona. Però ho he deixat quan he acabat la primera part, a la meitat del llibre, més o menys. I he començat a prendre notes amb relació a la lectura, i al final he agafat l’ordinador amb la intenció de continuar amb el teclat, que la mà se’m cansa i em fa mal d’aguantar el bolígraf i prémer la punta contra el paper. Però, aleshores, he volgut seguir l’esquema mental que m’havia dibuixat per l’entrada de demà i m’ha sortit tot aquest discurs tan llarg que precedeix.

O sigui que deixaré la crítica literària per un altre dia.

20200411_162025397_iOS

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s