Confinament (15)

28 de març

Els amics m’han renyat carinyosament perquè els ha semblat notar una certa tristesa en les meves paraules escrites d’ahir. No els falta raó, perquè, després de tot, això no deixa de ser el diari d’un confinament i, com a tal, reflecteix els diversos sentiments i estats d’ànim que em provoca aquesta experiència inesperada. I, no obstant la reprimenda, m’animen a escriure coses més alegres, que exaltin l’esperit.

He reflexionat sobre això.

Ja m’agradaria tenir l’enginy necessari per a escriure cada dia una entrada divertida en el meu quadern, però no l’hi tinc, el meu talent és el que és i és limitat, i m’hauré de conformar amb el que resulti de l’esforç que faig per a complir el meu propòsit d’escriure una mica cada dia. Com ja he dit altres vegades, em vaig posar aquest repte per dues raons.

Una és que m’agrada escriure, o això em penso. Ajuntar paraules de manera convenient perquè expressin una idea és una activitat que em té atrapat de fa temps. Que el que escric tinguin ritme de manera que en llegir-lo el senti dins el meu cap com una música que només jo puc sentir, ja entranya un punt més de dificultat.

D’altra banda, com que escriure és un exercici mental que requereix estructurar les idees i ordenar-les perquè tinguin sentit, em serveix per a mantenir la ment en bon estat. Si a més pretenc que el que escric ho entenguin els altres, l’esforç ja pot resultar sublim.

Però els qui escrivim estem disposats a fer aquest forcejament titànic perquè, digui el que digui qui ho diu, si és que ho diu algú, escrivim perquè ens llegeixin, de la mateixa manera que qui canta ho fa perquè l’escoltin o que qui pinta, pinta perquè algú contempli els seus quadres.

M’he inclòs entre els creadors de la paraula perquè penso que tenia raó aquell desconegut que em va dir un dia que és escriptor tot aquell qui escriu. Passejàvem per Vilanova i la Geltrú i a la Rambla Principal, el desconegut venia, un a un, exemplars de la seva novel·la, autoeditada. Abordava la gent amb molta educació i li exposava la necessitat que tenia de vendre’ls. Li’n vam comprar un, vam xerrar una estona i em va encoratjar a no deixar d’escriure mai.

Dir que tothom qui escriu és escriptor sembla una obvietat, però no ho és. La idea més estesa és que escriptor és qui publica i assoleixen alguna notorietat, més gran o més petita, ni que sigui passatgera. Hi ha molta gent que escriu, i ho fa molt bé, que no publica. Pel que fa a mi, sé que sóc entre mediocre i negat, però m’agrada escriure i m’ho passo bé fent-ho. Per no parlar del que s’aprèn  quan cerques significats i sinònims.

Per això, perquè sóc plenament conscient de les meves limitacions, puc dir sense cap temor de semblar falsament modest, que si faig l’esforç d’escriure cada dia, no és ni perquè pretengui publicar mai res, ni perquè busqui notorietat. És, sobretot, per a mantenir la ment activa, ocupada, entrenada… perquè m’aterra la idea de perdre les meves facultats.

Però, si a més resulta que hi ha qui em llegeix fidelment, tant de bo! Així que ara toca demanar disculpes als meus seguidors incondicionals per haver-los decebut. I, després de tanta retòrica, també toca dir-los que estiguin tranquils, que això de la inspiració va com va i va a dies. A més, no és fàcil tenir sempre idees bones o divertides, sobretot quan no se surt de casa, com és el cas a què ens té abocats el maleït virus. Així que jo atribuiria la malenconia que traspuava el meu escrit d’ahir als alts i baixos que provoca en l’estat d’ànim una llarga reclusió.

Salut (mai més ben desitjat!), lectors fidels!

One thought on “Confinament (15)

  1. Amic, ahir també vaig sentir la tristor al teu escrit i com bé dius això entra dins d’aquest estat d’anormalitat que estem vivint.

    En cap moment has decebut més aviat al contrari, s’agraeix el poder llegir-te per uns minuts i desconnectar d’aquest confinament.

    Ànims company. una abraçada i fins demà

    Liked by 1 person

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s