La Rasa dels Sis Gats

“Sacamantecas” és el nom amb què la imaginació popular designa el monstre de forma humana que s’alimenta del greix que obté dels nens que captura. Se’l descriu com a alt, prim i amb un sac a l’espatlla, raó per la qual també se’l coneix com a “hombre del saco”. I, en segons en quins llocs, fins se li ha dit “el coco”, ja que qualsevol cosa val per a espantar els nens i aconseguir que es portin bé i tornin a casa a l’hora convinguda.

En Gerald Brenan (1894-1987) era un periodista, corresponsal de guerra, escriptor i hispanista britànic que pertanyia als de Bloomsbury, aquell grup d’artistes i intel·lectuals que es qüestionava fins la seva existència. Després de diverses estades prèvies a Espanya, el 1953 Brenan es va establir a un poblet de la província de Màlaga fins a la seva mort. Entre altres llibres, va escriure “Al sur de Granada” en el que recull com a viu encara el mite del “sacamantecas” a l’Alpujarra, la comarca en la qual vivia, que s’estén a la falda de Sierra Nevada, a cavall de les províncies de Màlaga i Granada.

La història del monstre ha vingut a col·lació perquè jo havia llegit el llibre de Brenan i sabia que havia viscut a l’Alpujarra, d’on és oriünd el meu company de taula d’avui, a qui no coneixia. Hem travat conversa i m’ha explicat la seva vida en justa correspondència a haver-li explicat jo la meva abans.

Interessants, les coses de què me n’assabento en aquestes trobades, curioses, casuals… O no, vés a saber! Perquè resulta que el seu altre company de taula és, al mateix temps, el seu consogre. Jo ho he sabut cap al final, quan el consogre del meu veí, que ha sigut mestre com ell, ja havia contat que era batejat a la mateixa parròquia on jo em vaig casar, a Barcelona, d’on tots dos som originaris. I moltes altres coses, ens hem explicat.

I és que avui, més que caminar, que hem caminat una mica, tocava complir amb la tradició de Dijous Llarder: els últims anys es mengen arengades a Cal Menjapalla, però enguany una intervenció quirúrgica ha alterat els plans. Amb la tranquil·litat de saber que el més gran de tots dos germans ha superat amb èxit el primer escull, hem fet la bonica passejada que han improvisat els Josep Ma. Dàvila i Esteban, que ens han conduït per l’entorn del Pla de Rubió, i ens han fet passar per la Font de Torredenuça i la Resclosa de Jorba, abans de fer-nos enfilar al Pla d’Ardesa per la Rasa dels Sis Gats.

Curiós nom! Però avui també hem vist gossos i els hem sentit bordar. I fins i tot no hem vist ni hem sentit el d’un amo més perillós que el seu gos, segons diu el rètol que té penjat a la porta del seu tancat.

I hem vist camps sembrats d’espècies que ni els més de pagès coneixien i s’ha obert un debat que només ha conclòs quan hem aturat un tractor que passava per a preguntar al pagès què coi era aquella cosa i ell ha donat satisfacció a la nostra curiositat dient que era camelina, que és una planta de la família de la col amb unes llavors que tenen un alt contingut d’un oli que és comestible i es cremava a les llànties, i que es feien servir com a aliment pel bestiar. Actualment es cultiva per a l’obtenció de bio dièsel.

Els Veterans de la UEC seguim “on fire”, com diu el nostre jovent. Aquest any encara no hem baixat mai dels 30 assistents per excursió. Avui hem caminat 31 de nosaltres abans d’esmorzar botifarra al Local Social de Rubió. Allà, el cronista i la Maria –que han fet anys aquests dies- han repartit bombons a dojo pels 33 comensals, que aleshores ja hi havia hagut dues incorporacions d’última hora. I és que l’ofici d’avi que exercim ara, comporta això, de vegades: haver de cuidar-nos dels nets i no poder anar a caminar.

Però excursions com la d’avui, permeten fer alguna combinació satisfactòria.

20200220_072515000_iOS
Fotografia: Joan Mollà
20200220_083745387_iOS
És camelina
20200220_085738600_iOS
Local Social de Rubió

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s