Meteorologia

La versió estàndard de la setmana dels barbuts —no l’estesa— ha acabat i el fred no ha sigut tant com semblava, si més no aquí, a casa nostra. Ara ja som sota la influència de la tempesta Glòria, que ha posat en alerta tot el país, però sembla com si Igualada fos un lloc singular.

Ara, quan mig país està potes enlaire, plou moderadament i fa un vent que no tomba arbres. I com no som a la muntanya ni a tocar del mar, no neva ni que hagi baixat la cota de neu, ni hi ha onades de vuit metres, a déu gràcies. I no és que em lamenti de la nostra sort, tot el contrari, que a les desgràcies no cal cridar-les, que ja venen soles. Simplement constato un fet observat moltes vegades.

Curiosament, ahir vaig rebre l’estació meteorològica portàtil que he comprat. Sentia curiositat per saber les temperatures quan surto a caminar i em vaig decidir per un aparell molt lleuger, una mena de cronòmetre de mà, que, a més de memoritzar màxima i mínima, incorpora brúixola, altímetre i baròmetre.

El baròmetre, de moment, no m’interessa gens; no sé per què em servirà. Però la resta, ja que els hi porta, benvinguts siguin. Les instruccions de l’enderga venen en xinès i en anglès. El xinés no el domino. L’anglès tampoc, però vaig provar i encara me’n vaig sortir prou bé, de manera que vaig aconseguir d’introduir les dades més bàsiques per a posar-lo en marxa. Després vaig mirar si trobava a Internet el manual de l’usuari en català o, almenys en castellà, però no hi eren.

En canvi vaig trobar una tabarra de vídeo de més de 15 minuts, en el qual un aficionat a l’aire lliure explicava com funcionava un exactament igual com el meu. Me’l vaig empassar sencer i l’única cosa que em va aportar és que l’aparell en qüestió calcula l’altura en funció de la pressió atmosfèrica, o que aquesta té un pes important en el càlcul. El youtuber explicava com modificar l’amidament de l’altura, que ell sap errònia perquè té manera de comprovar-la amb un GPS.

Avui tenia hora al barber i he aprofitat per a passar per Santa Maria i ajustar l’altímetre, malgrat el mal temps. A la porta de la basílica hi ha una placa on costa l’altura oficial sobre el nivell del mar. L’andròmina marcava 196 m quan en realitat són 316, una diferència preocupant, però equiparable a la que va haver de rectificar l’usuari del vídeo.

Després, he descobert els aiguamolls de la Rambla, uns senyors bassals que es formen així que plou, ni que sigui una mica, al bell mig del pas de vianants que travessa la via davant del carrer Sant Magí.

20200121_090454963_iOS

2 thoughts on “Meteorologia

  1. Hola Ricard,

    Jo en vaig tenir un baròmetre. Sense ser un expert, en una ocasió em va lliurar d’una tempesta de cal deu, i feia un sol espatarrant. És una andròmina molt pràctica per a les excursions.

    Salut company

    Liked by 1 person

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s