És quan dormo que hi veig clar

Em solidaritzo amb els absentistes que avui no han vingut per por al desnivell. A mi m’ha costat deu -aturades per a recuperar l’alè- i ajuda -la dels companys que m’han esperonat- superar els gairebé 500 m de desnivell total, particularment els primers 270, que es fan en els primers 2 km. Els entenc perfectament.

Però també tenen raó els qui m’han ajudat emparant-me en la pujada, marcant-me un ritme assumible per les cames. Un cop ets dalt, la recompensa és impagable, em deien. I és veritat. La panoràmica que permet l’alçada del Mirador de la Pena (972 m) és impressionant. Els barbuts de la setmana han afluixat una mica i ens han obsequiat un dia preciós -fred però no com els passats- i de bona visibilitat, que ens ha permès contemplar tota la Conca de Barberà i fins els cims nevats del Pirineu.

En Ramón Guinart i la Rosa Maria Orpinell –coordinadors d’avui- no havien planificat arribar al mirador, però a l’hora d’esmorzar, a la Font del Deport estant, una assemblea improvisada de 33 membres, ha decidit pujar-hi per una unanimitat mai vista.

He dit bé, 33 assistents, avui. Els mateixos que dijous passat. És com si algú hagués llegit la crònica de la primera sortida de l’any i hagués volgut desmentir-me. I això que sé d’un que avui no ha pogut venir perquè havia de fer-se una analítica, que si no ja hauríem marcat un nou rècord d’assistència de l’any.

Avui, 16 de gener de 2020, ens hem mogut pel Bosc de Poblet, a les Muntanyes de Prades. I, encara més concretament, pel terme de l’Espluga de Francolí, on encara són visibles els estralls ocasionats per la riuada recent. La caminada –d’11 km- ha arrencat de l’aparcament de l’ermita de la Santíssima Trinitat per a ascendir entre alzines, roures, blades, aurons, teixos i un ric sotabosc, ara per corriols, ara per pistes més amples, però sempre en dret pendent, fins al peu del Puntal del Vent, una penya que forma part del Roquer del Penitent, on es troba el primer punt d’interès.

La particular geologia d’aquest lloc provoca que l’aigua provinent dels cingles calcaris aflori a la superfície mitjançant surgències constants i cabaloses. A finals del s. XIX, la superiora de les Filles de la Caritat, va impulsar amb èxit la canalització d’aquestes aigües per a subministrar-les a la població. Durant bona part del s. XX, el Comellar de les Cent Fonts es va caracteritzar per la paret de pedra que es va construir –encara visible-, a la part inferior de la qual s’hi va instal·lar un gran nombre de brolladors. Actualment, aquests brolladors romanen enfonsats sota el terreny i l’aigua només és visible en una font que hi ha a l’altra banda de la pista, per sota del seu nivell.

Prop de la Font del Deport, hi ha la Casa Forestal de la Pena, un edifici modernista construït per a ser residència de l’enginyer que va dirigir les tasques de reforestació del bosc a principis del s. XX, molt malmès a partir de la desamortització de Mendizábal, quan els monjos de Poblet van perdre la propietat del monestir i del bosc. La ràbia dels veïns, continguda durant segles de disputes amb el cenobi per l’explotació del bosc, es va desfermar aleshores en forma de tala indiscriminada.

Mentre es construïa la residència, l’enginyer va viure al pou de gel que hi ha molt a prop, una espectacular estructura preexistent que fou habilitada a l’efecte. Al lloc hi havia hagut un assentament romà i, posteriorment, una granja aixecada pels monjos.

El descens és tan fort com la pujada. O més, fins al punt que ens hem permès fer broma amb un vers de J. V. Foix, que ja sabrà perdonar-nos, allà on sigui: És quan baixo que hi veig clar com d’amunt he arribat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s