Llibres de viatges

La Montserrat Roig acaba d’explicar-me la mort d’en Rasputin i he quedat embadocat.

Ella és a Leningrad convidada per Edicions Progrés, de Moscou, per a documentar-se i obtenir informació. Li han encarregat d’escriure un llibre sobre el setge que va patir la ciutat durant l’ocupació nazi. Aquesta serà una estada de gairebé dos mesos durant els quals també prendrà notes que després li serviran per a escriure “L’agulla daurada”, quina primera edició data de 1985.

Sempre l’acompanya un traductor que l’editorial ha posat al seu servei, en Nicolai. De vegades, quan no estan treballant, fan coses junts. Un dia assisteixen a un “concert” al Palau dels Iussupov. Els russos també anomenen “concert” a un exercici que a casa nostra no es fa: actors o escriptors reciten, llegeixen o expliquen anècdotes de la seva feina al públic congregat. Després del recital, a la Montserrat i al Nicolai se’ls presenta l’oportunitat de visitar el palau, al soterrani del qual va ser assassinat Rasputin, el mugic i monjo que havia hipnotitzat la tsarina i, a través d’ella, dominat la cort imperial russa.

El llibre és una mescla de crònica personal i llibre de viatges que em té subjugat. Com m’agradaria ser capaç de sintetitzar fets i anècdotes dels meus viatges com ho fa ella!

Déu meu! Durant anys he tingut a casa un exemplar i mai no havia gosat de llegir-lo. Hi ha títols i enquadernacions que no em resulten atractius i aquest llibre sempre n’havia sigut un. Em penso que el tenia de quan les caixes d’estalvis regalaven llibres per Sant Jordi.

Ara, les caixes d’estalvis ja no existeixen, Leningrad es diu Sant Petersburg i la Montserrat és morta. El llibre tampoc no hi és, a casa. El devia regalar en algun trasllat, convençut que mai no el llegiria. Però ara l’he començat pel pròxim club de lectura i em penso que em penediré mentre visqui de no haver-lo llegit abans.

One thought on “Llibres de viatges

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s