Sant Esteve (i 2)

He sortit a estirar les cames pel centre de la ciutat abans de dinar. En la façana posterior de l’ajuntament —una ampliació contemporània de vidre i acer de l’edifici original— hi ha reproduïda la frase de Pau Casals a l’ONU: “Jo sóc català (…) Catalunya ha estat la nació més gran del món”.

Pau Casals havia compost l’himne de les Nacions Unides i havia estat guardonat amb la Medalla de la Pau que li fou imposada pel Secretari General d’aleshores, senyor U-Tant. Era el 24 d’octubre de 1971 i s’estrenava l’himne i el músic català parlava de pau i de Catalunya en el seu discurs d’agraïment per la medalla. “Catalunya —va dir— va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps —segle onzè— van reunir-se a Toluges —avui França— per parlar de la pau, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra, contra la guerra”.

Quin orgull, ser català!

He traspassat la porta principal de la Basílica de Santa Maria per a fer una foto i, un cop al replà de l’entrada, no he volgut resistir-me a la temptació d’entrar-hi. No és sovint, però ho faig de vegades. Entro a les esglésies perquè m’agrada el silenci i la pau que s’hi respira a l’interior. I el ressò somort dels cops que se sent quan es tanca una porta o algú ensopega amb el reclinatori.

Tret de dues fidels que esperaven assegudes, no hi havia ningú a l’única nau, però en traspassar la porta lateral que hi dóna accés, he ensopegat de cara amb un home de la casa que m’ha semblat que feia preparatius de cara a la celebració de l’ofici de migdia, encenent un ciri aquí, col·locant els fulls parroquials allà… fent el recorregut, en fi, entorn el perímetre de la basílica, revisant-ho tot perquè tot fos al seu lloc i com havia d’estar. Astorat pel sobresalt inicial, només he arribat a dir “Bon dia!”

Després, refet de l’ensurt, he pensat que hauria estat més propi dir “A Maria Puríssima!”.

Coses de la falta de pràctica.

20191226_102755410_iOS

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.