Repte Thumberg

Ahir, al club de lectura, comentàvem la figura de Guy de Maupassant entorn del seu relat titulat “L’Horlà”. Ningú ha sigut capaç d’esbrinar que vol dir exactament aquesta paraula, ja que no apareix a cap diccionari ni enciclopèdia, però de la lectura del conte es pot deduir que es refereix a una mena de dimoni o ésser maligne que s’apodera del pensament del protagonista fins a fer-lo parar boig. Maupassant és considerat un dels creadors del conte modern, un mestre del relat curt que ha inspirat a molts altres autors posteriors. A “L’Horlà” hi deuen haver molts trets autobiogràfics, ja que Maupassant era víctima d’al·lucinacions des de molt jove a causa de la sífilis que patia, que mai no es va voler tracta i que acabaria sent la causa de la seva mort quan encara no havia arribat a l’edat de 43 anys.

Al debat, tothom coincidia a dir que li havia agradat el seu estil directe d’explicar situacions quotidianes i de treure’ls-hi suc. I filosofàvem sobre la vida considerant que les coses que passaven a finals del s. XIX a França que tan bé narrava Maupassant, són les mateixes que encara passen avui, només que els fets es produeixen en circumstàncies i entorns diferents. Així que algú va concloure i resumir que “la història es repeteix”. I va ser aleshores que jo, en un rampell de sinceritat filosòfica que anava una mica més enllà, vaig dir que no seria per gaire temps que la història es repetiria, perquè al pas que anem, d’aquí uns quants anys a la Terra no hi haurà ni clubs de lectura, perquè ens haurem hagut de menjar els llibres.

I, inopinadament, la meva intervenció va donar pas a una mena de terrabastall produït per les opinions enfrontades sobre la Greta Thumberg. Tot va acabar bé, perquè després de tot, som gent llegida, i la sessió del club es va donar per acabada fins a la pròxima, que ja serà l’any que ve. Últimament estic més sensible que mai en relació amb la conservació del planeta i em va quedar una certa recança.

Per a treure’m el mal gust de boca i també per demostrar-me a mi mateix que el que dic no queda només en paraules, avui he decidit afrontar el “Repte Thumberg”, en honor de la Greta. És un desafiament personal consistent a viure una experiència no contaminant fent salut i turisme que ja tinc dissenyada. Demà dissabte aniré a fer una ruta pel Delta del Llobregat que culminarà al Mirador del Semàfor.

La ruta té una llargada total de 12 km absolutament plans. Hi ha miradors d’aus i d’avions i l’antiga caserna (mig enrunada) dels carrabiners que controlaven el contraban. Començaré a caminar a l’estació del Prat de la línia 9 del metro. A les 7,54 h agafaré el Carrilet a l’estació d’Igualada i transbordaré a Europa – Fira.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s