La Balsareny

El carrilet de Manresa a Berga i Guardiola de Berguedà era de via estreta —750 mm d’amplada. Era el fruit d’un projecte que resseguia el curs del Llobregat cap al nord des de Manresa. La intenció era solucionar els problemes de transport de les matèries primeres i els productes ja elaborats de les colònies tèxtils que s’arraïmaven a banda i banda del riu a la segona meitat del s. XIX. També es pretenia reduir el seu cost, naturalment, perquè produir més barat ha sigut, és i serà sempre intel·ligent.

Primer va arribar a Puig-reig —1885—, després a Olvan i Cal Rosal —1887—, i finalment a Guardiola de Berguedà —1904. La concessió era de 1881 i tenia un termini de vigència de 60 anys. El projecte original comptava amb un pressupost d’un milió i mig de pessetes i tenia previst un termini d’execució de dos anys.

El 1914 s’inaugurava el tram que va de Guardiola al Clot del Moro, amb la qual cosa el carrilet connectava amb la zona minera i cimentífera de l’alt Berguedà, i esdevenia el mitjà més utilitzat pel transport de la fusta de la zona, del ciment de la fàbrica Asland de Castellar de n’Hug i del carbó de les mines de Fígols, abaratint sensiblement el cost d’aquell que les fàbriques tèxtils consumien quan el cabal del riu no abastava a produir l’energia necessària per a la maquinària. El carrilet també constituïa el principal mitjà de transport de passatgers de la zona, gràcies al seu plantejament com a tramvia. En aquella època no existien altres alternatives.

La crisi, la millora del transport per carretera i la generalització de l’ús de vehicles particulars van fer que el servei deixés de ser rendible i necessari. La construcció de l’Embassament de la Baells afectava de ple el traçat de la línia i va ser el motiu pel qual el 2 de maig de 1972 circulava l’últim servei entre les estacions de Guardiola de Berguedà i Olvan-Berga. Posteriorment, el 30 de juny de 1973 es feia l’últim trajecte de passatgers entre Olvan-Berga i Manresa. Només restava en servei el transport de sals potàssiques entre Sallent i Manresa.

Una de les locomotores que es van fer servir en aquesta línia va ser batejada amb el nom de Balsareny. La Balsareny és la màquina de vapor que s’exposa al Parc de l’Estació Vella d’Igualada, ben a prop del monument al General Vives, sota quina marcial mirada ens trobem tots els dijous els veterans de la UEC per anar d’excursió, com avui, que hem anat a Cal Rosal, a resseguir el Llobregat cap al nord, per la via verda que hi ha on abans hi havia hagut les vies del Tramvia o Ferrocarril Econòmic de Manresa a Berga —és com es deia el carrilet originalment—, un plàcid camí de 4,5 km fins al Pont de Pedret —bonic pont medieval de quatre arcs, un de central més gran que els altres—, travessat el qual s’enfila l’únic pendent —important però gens llarg— del recorregut, que ens ha menat a Sant Quirze de Pedret, església preromànica de la qual es tenen notícies des de l’any 983.

20191107_081927799_iOS

Quan hem deixat els cotxes a Cal Rosal a les vuit del matí, el termòmetre marcava 3 escassos graus de temperatura. Després ha anat remuntant de mica en mica, lògicament, però no ha deixat de fer fresca. Els homes del temps havien pronosticat un cobriment del cel amb núvols que portarien pluges a partir de la tarda i el seu pronòstic s’ha complert i el cel s’ha tapat després esmorzar, però no ha plogut. Avui ha fet un dia ideal per caminar. Ens hem aplegat 29 caminadors i hem cobert un total de 12 km amb un desnivell acumulat de 171 metres. Els guies d’avui eren el Jordi Jubert i el Joan Sellarés. Davant seu hi anava el Benigne, marcant el pas. Darrere, hi anava la resta.

20191107_090309517_iOS

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s