Per molts anys!

Avui he anat en el cotxe dels germans Costa, barcelonistes —si més no en Josep; en Joan no n’estic segur— desencantats amb el joc del seu equip, com jo, com la majoria d’afeccionats del Barça, em penso. Ens acompanyava en Jaume, i l’escalfament de la Terra ja ha sigut tema de conversa.

Anant per la C-37, d’Igualada a Santa Coloma de Queralt, al cap de poc d’haver deixat enrere el desviament cap a Tous, al marge esquerre hi ha l’Hostal de l’Arengada —als mapes hi apareix com a Hostal del Flix— i, escassos metres més endavant, hi ha una pista de terra i grava que surt a la dreta i mena a peus de Cal Xerric. Allà hem deixat els cotxes i hem començat a caminar. A les nostres espatlles, el sol s’enlairava en l’horitzó, just a tocar de Montserrat que, en aquelles hores, emergia d’un mar de boires. Un espectacle magnífic.

20190926_061700509_iOS
Xerrant al peu d’una figuera
20190926_062615109_iOS
Montserrat sempre present

Els dos pelegrins ja han tornat a casa. Han arribat sans i estalvis, entusiasmats per l’experiència viscuda i amb ganes de tornar-hi l’any que ve per a acabar el tros de Camí de Sant Jaume que els falta fins a Compostela i, probablement, arribar fins a Fisterra. Des de Roncesvalls han sigut gairebé 450 km i 21 dies de constància i esforç. En Ramon i en Càndid tenen la meva admiració i per això els felicito.

20190926_064134453_iOS
Montserrat sempre present

Durant una estona, caminant al costat d’en Benigne, ha tornat a sortir el tema de l’escalfament global i del desastre al qual estem abocats de manera més imminent que no es pensaven els experts. Tots dos estem d’acord que és una qüestió de voluntat política dels qui manen i que cal prendre mesures urgents i dràstiques, i fixar terminis per a dur-les a terme que siguin raonables i no s’allarguin massa. Pel que fa a cadascú de nosaltres, també cal prendre consciència de la gravetat de la situació i incorporar als nostres comportaments hàbits orientats a racionalitzar el nostre consum i a incrementar el reciclatge de residus. No costa tant i val la pena, perquè ara ja no és una qüestió de conservació del planeta, sinó una qüestió de supervivència de la nostra espècie.

20190926_074336927_iOS
El Castell de Clariana

Avui hem transitat sobretot pel terme de Sant Martí de Tous, però també hem fet una breu incursió en el d’Argençola, com quan carenejàvem la Serra de la Nou i ens hem arribat al que resta de Castell de Clariana. A més de Cal Xerric, origen i final de la passejada, al llarg del recorregut hem passat i hem pogut contemplar de ben a prop dues més de les 80 masies que es van inventariar en el terme de Tous en un exhaustiu estudi que es va publicar el 2001.

20190926_081701015_iOS
Cal Biosca de la Nou

Una és Cal Biosca de la Nou, on ens hem entretingut una mica perquè s’ho val. També ens hi hem fet una de les fotografies de record de rigor. Es considera que el mas ja existia en els s. XIII o XIV. La família Biosca s’hi va instal·lar el s. XV i hi va ser fins a finals del s. XVI. Però és la família Vilaseca, procedent de Santa Margarida de Montbui, qui en pren possessió durant el s. XVIII i dóna lloc a una nova nissaga, tot i que el mas conserva la seva antiga denominació.

20190926_084625356_iOS
Cal Rodó

L’altra és Cal Rodó, que data del s. XIX, i es troba a uns 20 minuts del final de la caminada. Per a sorpresa meva, que estic als llimbs, allà, que és a casa seva, l’Esperança i en Josep Maria, ens tenien preparat una mena de generós aperitiu per a celebrar el recent aniversari d’ell. No diré quants n’ha fet per discreció, perquè no quedi constància escrita, però també a ell el felicito per haver assolit aquesta fita.

20190926_122418000_iOS
El cronista

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s