Una trentena

Una trentena, érem avui. Senyal que la gent esperava amb ganes la rentrée després de l’estiu. I això que no han vingut molts dels habituals, retinguts encara per les obligacions que es deriven tant del fort vincle que els uneix als seus néts, com de la deficient conciliació de les vides familiar i laboral a què ens aboca la legislació del país en què encara vivim.

Tampoc no hi eren ni el Ramon ni el Càndid, que són fent el Camí de Sant Jaume des de Roncesvalles. Avui havien de cobrir la tercera etapa, entre Pamplona i Puente la Reina. Vejam què ens expliquen en la crònica diària que ens envien via Facebook.

20190905_052541527_iOS
L’església de Sant Romà

El Nico els va acompanyar en cotxe fins a Lleida perquè agafessin el tren. I el Nico, precisament, i el Pere han sigut els coordinadors de l’excursió d’avui, la primera de la temporada, una ruta circular amb inici i final a la parròquia de Sant Romà (500 m), depenent del municipi de Santa Maria de Miralles, que és un conjunt d’edificacions integrat pel mas, els seus corrals i una església d’estil gòtic que fou restaurada i ampliada el 1913.

20190905_060842035_iOS
El coll de la Creu del Pla

Allà hem deixat els cotxes per a dirigir-nos al coll de la Creu del Pla (600 m), una creu gòtica que marca el límit entre els municipis de La Llacuna i Santa Maria de Miralles. Seguint el camí de la Plana, després d’una forta i sostinguda pujada, hem assolit la cota màxima del dia, 712 m, aproximadament a l’alçada del dipòsit d’aigua que proveeix els nuclis veïns. Al seu costat també hi ha unes antenes repetidores. Sense deixar el camí, una mica més endavant s’arriba a la font del Pla de Novell (605 m), on hem esmorzat.

20190905_071026400_iOS
La font del Pla de Novell
20190905_071155812_iOS
La font del Pla de Novell
20190905_072657884_iOS
La font del Pla de Novell

Després, per arribar de nou a Sant Romà, hem envoltat la serra de Fontfregona planejant per camins que flanquegen vinyes i hem travessat la riera de Miralles per l’aqüeducte del Rec.

20190905_090355655_iOS
Camins que voregen vinyes
20190905_090729265_iOS
L’aqüeducte del Rec

Les diferents màquines que avui contaven els passos, no han estat capaces de posar-se d’acord, de manera que, fent una mitjana dels diferents mesuraments, podríem dir que hem fet uns 13 km i no seria pas mentida.

20190905_091617259_iOS
Camí de retorn

Ha sigut un dia de retrobaments. Amb alguns companys ens hem vist pel carrer durant l’estiu, però amb d’altres no era el cas i avui hem aprofitat per a posar-nos al corrent d’allò que cadascú ha fet durant la canícula. En família, a casa o fora, però defugint la calor, que cada dia se’ns fa més feixuga.

En Carles m’ha recomanat la sèrie Homeland. En Josep enyorava els dies que pujava a l’Aneto i no trobava ningú, no com ara que s’ha de fer cua. En Joan prepara una escapada en autocaravana amb la dona. En Nico em facilitava detalls del tram del Camí de Sant Jaume que ell va fer l’any passat. La Carme, en Josep, en Valentí… s’han interessat per la salut de la meva esposa i la Montserrat diu que li agrada com explico les coses. Molta xerrera… i és que es veu que tres hores i mitja donen per a molt.

També ha sigut una excursió bonica. Puja força dreta en la primera meitat. La baixada posterior es fa per una pista ampla però incòmoda per culpa dels molts carreus que l’aigua deixa a la vista i solts quan plou. I no ha sigut menys forta que l’ascens. M’ha fet pensar en les paraules del Ramon en la crònica de la primera etapa del Camí: “Un constant de sifons des del començament, amb algunes rampes que déu-n’hi-do, i sobretot la baixada final fins a Zubiri, d’uns 3 km, amb fort pendent i molt pedregosa, que són de les que et fan recordar que a les puntes dels dits dels peus hi portes ungles”.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s