Avène, una crònica (4)

Dimecres, 7 d’agost

Contemplava el cel de la terrassa estant quan els altres encara dormien. Avui el dia s’ha llevat grisós, tan tapat que semblava que no escamparia. Ja clarejava, però el sol encara era baix. Era clar que avui, pels núvols, no el veuria com els altres dies treure el cap darrere les muntanyes que tenim al davant. I pensava que havia dormit bé i que sort tenim encara amb el matalàs que ens ha correspost aquesta vegada. No és una qüestió de poca importància, la del llit. Hi ha un tipus de viatge que, per la seva pròpia naturalesa, fa que l’acabis més cansat que no has marxat de casa. Si, a més, no descanses bé en el llit que et toca, el resultat final pot ser devastador. No és el cas, aquest cop, perquè, per una banda, descanso força bé en el llit on jaiem, però, per una altra, aquí no estem tant per a fer turisme com per a posar-nos tranquils i relaxar-nos. I a fe de déu que ho estem aconseguint. I és que el turisme que fem és ben bé a temps parcial i de proximitat: una estoneta a la tarda i ben a prop.

Tenint en compte que ens acompanya un adolescent, les opcions a l’hora de decidir què fem es redueixen molt. Els pobles o ciutats que hi ha pels voltants d’on som no són prou grans per oferir alternatives que li resultin atractives. Per això, sovint s’estima més quedar-se a l’apartament tocant la guitarra, la seva gran afició, ara. O llegint, o avançant en el treball de recerca que haurà de presentar l’any vinent a l’institut, o sentint música, o… I és perfectament comprensible. A més, els tractaments no sempre el deixen relaxat, contràriament al que hom podria pensar. De manera que l’Anna i jo decidim no allunyar-nos massa mentre ell gaudeix d’aquestes estones de soledat al seu aire. I visitem localitats properes que, com ja ha quedat dit, no són gaire atractives.

Aquesta és una zona de rius, valls, muntanyes i poblets que encara no s’ha lliurat en mans de la indústria turística. Una regió com aquesta al nostre país probablement ja estaria saturada de serveis al turisme, a hores d’ara. Des del punt de vista de l’entorn, millor que sigui com és. Però als pobles i ciutats els convindria una certa adequació als nous temps. Estètica, si més no.

Quan arribàvem al balneari teníem 24 graus de temperatura i queien algunes gotes. Hem pensat que tindríem fred, quiets, asseguts en un banc a la intempèrie, a més que ens mullaríem si continuava plovent. Així que hem decidit fer l’espera d’avui al bar de l’hotel.

La lectura d’Els Germans Karamàzov, avança com pot. M’he proposat llegir-la i l’acabaré. De fet, és l’única lectura que he portat a la maleta, per a obligar-me a seguir-la encara que em costa per tanta abundor de detalls com gasta Dostoievski. No és el que acostumo a fer quan una novel·la se’m travessa, però Dostoievski és qui és i escrivia molt bé, ho reconec, tot i que el seu estil no és del meu gust, i jo vull tenir la meva pròpia opinió sobre una seva obra considerada com a cabdal.

Els espiadimonis no entenen de barreres transparents. Mentre llegia, a tocar de la nostra taula, una libèl·lula intentava inútilment travessar el vidre de la façana de l’hotel. Una vegada i una altra, fins que, finalment, esgotada -suposo-, s’ha quedat quieta a terra, a tocar del vidre. Aleshores m’he acostat i, amb molt de compte de no esclafar-la, l’he agafada entre les mans no sense que ella es resistís. He sortit de l’edifici i he caminat fins al bosc per evitar que tornés a equivocar-se. He separat les mans, però aleshores s’havia asserenat i no marxava, romania enganxada a un meu dit. L’he ajudada a emprendre el vol i l’he seguida amb la mirada fins que l’he perduda de vista.

Quan ha arribat el Nil sortia el sol. No ha escampat del tot, però la temperatura ha pujat i el dia s’ha arreglat molt. Tant, que després de dinar i de fer la migdiada hem tornat a Taillevent, com el primer dia, a banyar-nos al riu.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.