Un esmorzar amb vistes

Avui he rigut molt amb la Carme i en Pere. Érem al jaciment de Vilaclara, i la Carme, mirant una de les pedres, va i pregunta: “Per què servia aquest forat?”. Semblava ben bé com si la pedra hagués sigut el suport d’un puntal i, el forat al qual ella es referia, l’osca en què encaixava. En Pere, tot seriós, va i li diu: “En aquest forat hi deixaven les claus!”. Ja rèiem l’acudit quan la Carme, tot fitant-nos, amb tota la seva santa innocència ens contesta: “Oh, no rieu, no, que a casa bé que ho fem això d’amagar les claus sota les pedres…”, i va i ens explica les claus de què amaga sota una pedra. I en Pere i jo, ja rient obertament: “No, si no riem, no! Justament el que et diem és que el teu costum és un hàbit que ve de quan els ibers!”

20190801_062339242_iOS
Jaciment de Vilaclara o Can Prat Vell

Havíem començat a caminar a Castellfollit del Boix, i ja de bon principi hem perdut 3 expedicionaris que estrenaven GPS i s’han entretingut a resoldre algun aspecte tècnic. El gruix del grup no s’ha adonat que es quedaven enrere fins a mig km més endavant. Un cop reagrupats, ja no ens hem separat més que en la pujada al Collet de les Forques, llarga i dura.

Vilaclara és el nom que els arqueòlegs van donar a un jaciment ibèric —IV a I aC— i romà —VII-VIII dC—, un indret que la gent del país sempre ha conegut com a Can Prat Vell. Es troba molt a prop de la masia de Can Prat i es tracta de les restes d’un assentament rural, un nucli dispers del qual es conserven tres habitatges amb diferents espais cadascun. Es consideren el primer establiment de la família Prat, antigament coneguda com a Prat de Vilaclara.

A l’arxiu de la família Prat, els documents més antics daten de 1041. En altres de 1210 ja apareix esmentat un Bernat Prat, la qual cosa provaria que la família ve d’antic i que ha ocupat aquestes terres des de fa molts segles. Més enllà de l’activitat agrícola, els moments de més esplendor de la família es donen els s. XVIII i XIX, quan crea una companyia americana de comerç en sedes, aiguardent, sucre, xocolata i mongetes.

20190801_064035373_iOS
La Font de Can Prat

El 1986 va patir un incendi que va cremar camps i part de la masia. Després del sinistre Can Prat va caure en declivi, ja que ben poca cosa es va fer per a recuperar-la. No va ser fins a 2010, que es va iniciar la reconstrucció de la propietat. Els treballs encara continuen. A més del jaciment i de la masia, a la finca hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser i una font que brolla, amb abeurador per les bèsties, on hi ha qui va per a passar el dia.

A mig camí, hem esmorzat asseguts amb els peus penjant —és un dir— a les parets de la Costa del Vila, amb unes vistes espectaculars sobre Igualada i bona part de la Conca d’Òdena. La Tossa de Montbui, vista des d’allà, resultava irreconeixible.

Al Coll de Gossem estant
Al Coll de Gossem estant

I després de reposar forces, 16 caminadors veterans i 1 de junior hem desencadenat l’atac final al cim. El vèrtex geodèsic que corona el Coll de Gossem era el punt més alt del recorregut: 799 m. També des d’allà les vistes són molt boniques, naturalment. Avui el desnivell acumulat ha sigut de 225 m.

El camí de tornada es fa per un corriol bonic i força ombrívol, agradable de fer. Però abans d’arribar a Ca l’Andorrà —hi havíem deixat els cotxes— per completar el 10 km de la marxa, encara hem fet una parada amb visita facultativa a la Font del Tinell, que també deixava anar un bon rajolí d’aigua fresca. I bona; hi ha qui l’ha provat i així ho afirma.

La Font del Tinell
La Font del Tinell

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s