1280 almas, de Jim Thompson

Potts County és un lloc imaginari de l’Amèrica profunda i Nick Corey n’és el sheriff. En Nick és maldestre i gandul.

En aparença, si més no, i en opinió de totes les 1.280 ànimes que habiten el poble. I de la Myra, que el va caçar de mala manera per a convertir-se en la seva dona, arrabassant-li a la seva promesa, l’Amy Mason, pràcticament de les portes de l’església.

En Nick, malgrat la seva apatia i simplicitat, deu ser guapot i bon amant perquè, tot i que no se li coneixen relacions sexuals amb la seva dona, sí que les té fora del matrimoni: a banda de satisfer els desitjos de la seva estimada Amy cada cop que és reclamat, manté una apassionada relació amb la Rose Hauck, esposa d’un granger pòtol, borratxo i maltractador.

Tampoc no se sap què passa pel cap d’en Nick, tret que entén que la seva feina consisteix a no fer res. Està convençut que només es deté un individu quan no hi ha més remei, i això sempre que l’individu sigui un negre o un blanc desgraciat que no té ni on caure mort, i a fe de déu que compleix la seva norma peti qui peti.

La taxa de cinisme en sang d’en Nick és molt alta, tant que hom arriba a pensar que allò de la seva malaptesa no és altra cosa que un posat, un fingiment per a no fer brot, i que de babau no en té res.

Això… o que realment és boig, o s’hi torna. Perquè, quan els poders fàctics li recorden les seves obligacions reals com a màxima autoritat del poble i li diuen que si vol ser reelegit ara que s’acosten les eleccions haurà de fer alguna cosa, reacciona. Reacciona desmesuradament, més aviat, com si l’hagués tocat la inspiració divina, i aprofita la seva autoritat per a resoldre alguns assumptes, alguns de molt personals.

Diuen que “1.280 almas” és la millor obra de Jim Thompson. També diuen que aquest autor és considerat com un dels grans de la novel·la negra americana, al costat de Raymond Chandler i Dashiell Hammet. I no seré jo qui digui el contrari, però —parafrasejant el Nick— tampoc estic en condicions de dir que sigui veritat. Ho deixaré a la consideració de qui pugui llegir el llibre a partir d’aquesta crítica, perquè és cert que és una novel·la —no sé si negra— que es llegeix ràpid i bé, com un divertimento, més enllà de la coherència psicològica que a cadascú li sembli que té el protagonista.

Jim Thompson, l’autor, ha conegut el prestigi i la fama després de la seva mort, succeïda el 1977, a 71 anys. És reconegut com a un renovador del llenguatge y com a creador d’un univers propi, com William Faulkner.

Jim Thompson va fer tota mena de feines abans de poder guanyar-se la vida escrivint en un diari. A banda de les 29 novel·les que li van publicar, ha deixat milers de pàgines que encara són inèdites. A més de “1.280 almas”, destaquen “El asesino dentro de mí” i “Noche salvaje”. També n’és autor dels guions de les pel·lícules “Atraco perfecto” i “Senderos de gloria”, ambdues dirigides per Stanley Kubrick.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s