Un de Begur

Estic llegint relats d’en Pla. He completat un que es titula “Un de Begur”. Molt ben escrit, amb descripcions molt precises. És el primer relat, però ja se m’han fet evidents tant el seu gran domini de la tècnica narrativa com  l’amplitud del lèxic que fa servir.

Abans no havia llegit mai res d’en Josep Pla i no en sabia res. L’exemplar de relats que m’ocupa és una selecció a cura de Josep Maria Castellet per la col·lecció Butxaca 62 d’Edicions 62 que es publicà per primer cop el febrer de 2002. El vaig comprar de vell el dia de Sant Jordi d’enguany, en la parada que un conegut havia muntat a La Rambla de la nostra ciutat i ja ho vaig fer amb la intenció de començar a conèixer, ni que fos molt modestament, l’obra d’aquest català de qui tant he sentit parlar per tan bo com era escrivint.

De fet, la meva ignorància és tan supina que, per no saber, no sabia que Pla fos fill de Palafrugell, ni que, després dels primers estudis ―cursats entre el seu poble natal i Girona―, anés a Barcelona a estudiar medicina primer, i dret després, sense cap entusiasme. Ni que aquest estudiant procedent de pagès es fes soci de l’Ateneu Barcelonès, on va entrar en contacte amb bona part dels intel·lectuals més influents de l’època. L’Ateneu va ser important per ell, també, perquè allà disposava d’una esplèndida biblioteca i d’un lloc confortable on treballar.

Fou en aquesta època de l’Ateneu que Pla començà la seva activitat periodística. La professional, perquè ja feia temps que col·laborava amb revistes comarcals. Pla era de vocació precoç i sentia la literatura amb una força obsessiva. Des de ben jove es plantejà l’escriptura com a professió a la qual ho sacrificaria tot, de manera que mai volgué ser un escriptor de “diumenge a la tarda”, com era habitual a Catalunya. Això explica l’extensió de la seva obra, insòlita al nostre país.

Entre 1919 i 1930 Pla fa de corresponsal a l’estranger, des d’on envia cròniques polítiques i culturals. La crítica i el públic descobreixen un gran escriptor amb la publicació de “Coses vistes”. L’estil de Pla representa una important novetat per la naturalitat que aporta i per l’intent que això suposa d’acostar la literatura a un ampli sector del públic. La seva obra va adquirir, amb el temps, unes dimensions enormes, fins al punt que, en referir-se a Pla, Fuster pensa en Llull, tot dient: “l’únic exemple de facúndia i de força creadora que en podríem extreure”.

Periodista polític, Pla va prendre partir a favor de la Lliga i Cambó i demostrà en els seus articles la seva actitud conservadora i crítica envers la República.

Segons Josep Maria Castellet, estudiós de la seva obra, el pas del temps fa transcendental la producció de Pla, i la lliga a la gran tradició literària dels humanistes. I, al mateix temps, la seva obra pot “considerar-se com unes vastes memòries que cobreixen mig segle de vida catalana, vista pels ulls ―a estones irònics, i a estones adolorits― d’un home que lamenta l’esfondrament del món rural, dominat pels grans cicles de la natura, i no sap adaptar-se a l’adveniment de l’era industrial i urbana”.

Pla va morir el 23 d’abril de 1981.

I ara et preguntaràs, com és que algú que ja té 64 anys es molesta a escriure tot això en el seu diari? Doncs la resposta és fàcil. De fet és la raó mateixa per la qual m’esforço a portar el diari: per a intentar no oblidar, ja que, quan prenc notes, tinc la sensació que els conceptes i la informació em queden més fixats en la memòria. Com que sempre he tingut facilitat per a oblidar les coses i m’adono que amb l’edat aquesta facilitat va a més, sempre que puc faig anotacions.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s