Iruña

Tornem de matinada, quan el paisatge roman reduït a agrupacions de petits punts lluminosos que arriben de les poblacions que anem deixant enrere. L’autocar profana la nit lliscant suaument sobre l’asfalt de l’autopista. Alguns companys xiuxiuegen converses que em resulten inaudibles mentre la resta descansa, rendida per les emocions d’un dia llarg.

Per a mi, la jornada ha començat a les 6 del matí, quan m’he llevat amb la intenció de sortir de casa d’hora, cap a Cervera i Lleida, per a trobar-me amb gents de les Terres de Ponent i d’altres indrets més llunyans, encara. Són persones a qui no conec. Ens uneix, però, l’irreductible desig de ser-hi que m’ha acompanyat des que vaig saber que el 16 de juny es faria a Iruña una manifestació per a denunciar la injustícia que s’està fent als 8 joves d’Altsasu. Es pretenia que fos molt multitudinària i vaig saber que hi volia anar.

A l’autobús, de tornada cap a casa, recordo els detalls del dia. Com les televisions se’ns han acostat y ens han preguntat per què pensàvem que hi havíem de ser, allà. Jo hauria respost que per solidaritat amb aquestes famílies que tan malament ho estan passant i per ajudar-les amb la nostra modestíssima aportació en la seva lluita contra la injustícia. No podem fer gaire més que donar-los suport en aquests moments tan durs, fer-los arribar el nostre escalf, fer número per aconseguir que la manifestació es converteixi en la més gran que mai ha viscut la capital navarresa. Per això hem vingut, els hauria dit als micròfons, com han fet amb les seves paraules els companys als qui els hi han acostat.

Per això he vingut, els he dit a tots els navarresos que m’han preguntat al llarg de la marxa. I als bascos que també han vingut a solidaritzar-se i que també ens preguntaven. I tots ens han donat les gràcies per la nostra presència, pel nostre suport a la seva lluita i ens han mostrat el seu afecte per la nostra causa.

Ara torno a casa emocionat d’haver viscut tant a prop de les famílies alguns moments de la jornada. Impressionat de l’enorme dignitat amb què suporten el seu patiment, que ja ve de lluny. Més convençut que mai que només la solidaritat amb qui pateix opressió i injustícia ens farà lliures. Cal estar convençut i perseverar, però és el camí.

Només el poble salvarà el poble.

One thought on “Iruña

  1. Un bon resum ,del dia passat a Pamplona , senzill i sincer, com em sembla que ets ,pel poc que et conec
    Gràcies per la teva companyia

    Araceli

    M'agrada

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s