Vuitanta-set milions d’euros!

Per cert, ahir se’m va oblidar anotar en aquest diari que el mateix dia de la constitució del Parlament sorgit de les eleccions del 21 de desembre, al vespre es disputava el primer partit de l’eliminatòria de Copa del Rei que enfronta als dos equips eterns rivals de la capital de Catalunya. Sóc aficionat al futbol i sóc del Barça de tota la vida i, si puc, m’agrada veure els partits que juga. Si puc, perquè tampoc no mato per no perdre-me’ls, com em va passar amb el darrer “clàssic” que el Barça va guanyar a domicili al Real Madrid per 0 a 3, que no vaig veure perquè estava dinant amb els meus germans.

Després d’un dia molt atapeït, vam arribar a casa quan el partit ja havia començat, però vaig veure la resta per televisió, mentre sopàvem una mica. I he de dir que em va fer molta pena veure com seguidors de l’Espanyol ―enardits perquè el seu porter acabava d’aturar-li un penal a Messi―, cantaven “¡A por ellos, oé!”, mentre agitaven banderes espanyoles. Una imatge evocadora d’aquelles de fa tres mesos que ens arribaven de diferents racons d’Espanya, en les que vèiem com grups de ciutadans entusiasmats enardien els guàrdies civils que marxaven cap a Catalunya entonant el mateix cant i enarborant les mateixes banderes.

Una pena i una vergonya, com la compareixença d’ahir al Senat del ministre Zoido, responsable dels cossos i forces de seguretat de l’estat ―tal com tant li agrada dir a ell―, per donar explicacions sobre el dispositiu desplegat a Catalunya amb motiu del referèndum. “La mentida més gran mai contada”, podria titular-se el resum d’un discurs que no va convèncer ningú perquè a ningú podia convèncer. Tot el planeta ha vist les imatges de la violència que van desplegar els agents a les ordres de Zoido, Sáenz de Santamaria i Millo ―aquest, delegat del govern espanyol a Catalunya―, i tot el planeta sap que Zoido menteix. Però el senyor ministre deixar anar el seu discurs i ni pestanyeja ni s’enrojola. I es queda tan tranquil i tan ample, que ja ho és prou. Vuitanta-set milions d’euros, diu que ha costat la broma! Una vergonya!

Avui, a l’hora de dinar, hem ensopegat a TV3 la connexió habitual dels divendres amb la roda de premsa de Méndez de Vigo posterior al consell de ministres espanyol. He canviat de canal perquè he tingut la impressió que més que a una roda de premsa estava assistint a un míting en favor del govern. Entre les poques coses que li he sentit dir, destaca el seu lament per no haver pogut aprovar encara els pressupostos per a 2018, tan bons com serien ―a parer seu―, per a totes les comunitats autònomes, obviant parlar dels motius reals que els impedeixen aprovar-los. Sense el suport dels nacionalistes bascos, que el govern donava per fet, no poden tirar-los endavant, i els nacionalistes bascos no els ho donen, precisament per estar en desacord amb la manera com el govern espanyol està gestionant el procés català.

Després he sabut que a mitja compareixença ha saltat la notícia que Puigdemont viatjarà dilluns vinent a Copenhaguen per a participar en un debat a la universitat, i que fonts del govern s’han apressat a dir que deixarien a les mans del jutge la decisió d’emetre una nova euroordre de cerca i captura. Puigdemont els posa molt nerviosos i volen evitar com sigui que sigui investit president. Rajoy ja havia dit que la recorreria, i Sáenz de Santamaria no ha perdut el temps i ja ha amenaçat ―amb la subtilesa que li és pròpia― al nou president del Parlament català amb les conseqüències penals en les quals podria incórrer si permet una investidura no presencial.

I és que estan tan ofuscats que s’anticipen als fets i ja no guarden ni les formes.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s