Heroïcitats

Llegeixo en un titular que  “La Guàrdia Civil es vanta de ‘salvar la vida’ a uns excursionistes tot i dur una estelada” i, encuriosit, vaig al moll de l’os de la notícia i em trobo que es tracta de tot un retruc.

La notícia no és d’ara, és del 19 de juny quan dos excursionistes lleidatans van patir un accident de muntanya al Pic de l’Alba, al Pirineu d’Osca, i van ser rescatats per membres del GREIM (Grupos de Rescate e Intervención en Montaña) de la Guàrdia Civil. El rescat, poc abans del capvespre, va requerir l’actuació d’un helicòpter que va despenjar una metgessa i dos guàrdies prop dels accidentats, per a donar-los les primeres atencions, abrigar-los i acompanyar-los durant la nit, a l’espera de les primeres clarors de l’endemà, quan podria tornar a buscar-los.

La notícia no ha transcendit fins abans-d’ahir i la va publicar l’Heraldo de Aragón. Han passat molts anys des que jo vaig començar a estudiar periodisme a l’Autònoma de Barcelona, però, tot i que mai vaig acabar la carrera, encara recordo a grans trets com s’ha de redactar una notícia, i no és com ho fa el diari aragonès. “Rescate extremo de la Guardia Civil… a dos montañeros ‘indepes’ con su estelada”, titula. I, a continuació, barreja informació amb opinió de qui l’escriu, una opinió que, segons com i tenint en compte la susceptibilitat del ministre Zoido, però a l’inrevés, podria qualificar-se d’incitació a l’odi.

Abans-d’ahir també, se’n feia ressò el diari esportiu madrileny Marca. “El heroico rescate de la Guardia Civil a dos montañeros independentistas”, diu, i va en la mateixa línia de la notícia de la qual se n’alimenta. I aquesta notícia és la que aprofita el Twitter de la Guàrdia Civil per vantar-se de la seva heroïcitat per haver rescatat dos independentistes a la muntanya.

Jo sempre he pensat que hi ha professions ―entre d’elles la de policia― en les quals la voluntat de servei als altres prima sobre qualsevol altra consideració, ja sigui de pensament, de raça, de creences o de sexe. Per això m’ha cridat l’atenció que fos notícia ara que un grup de la Guàrdia Civil creat específicament per a socórrer accidentats de muntanya, rescatés dos muntanyencs el mes de juny passat. ¿No serà que algú té interès a aprofitar qualsevol excusa per a carregar contra l’independentisme?

La funció bàsica de qualsevol policia és la de procurar seguretat als ciutadans i ajudar-los quan es troben en dificultats. Defensar-los, protegir-los. Vetllar per la pau social i per l’ordre, perquè la vida del país es pugui desenvolupar amb normalitat. Cap govern està legitimat a utilitzar la policia ―i per extensió cap força armada― contra el seu poble, contra la part del poble que no pensa com ell, si no és que aquest poble fa servir la violència i els desordres com a arguments. De manera que, posem les coses al seu lloc i diguem ben clar que els GREIM de la Guàrdia Civil no feien altra cosa que complir amb la seva obligació/vocació, el 19 de juny passat al Pic de l’Alba. I que aquest rescat, com qualsevol altre, és molt lloable i digne d’admiració. Quan la Guàrdia Civil no compleix amb allò pel que està prevista la seva existència és quan carrega contra gent pacífica que, mans enlaire, només vol votar. I, ves per on, per això ha estat felicitada i hi ha qui, fins i tot, vol que els seus agents siguin condecorats per la seva heroïcitat.

One thought on “Heroïcitats

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s