Res a celebrar

Estimats amics:

Avui fa 47 anys que va morir el meu pare. Jo en tenia 16, llavors, però recordo aquell dia amb molta claredat tot i el temps transcorregut. Hi ha coses que no s’obliden mai. Encara eren temps difícils, de precarietat, almenys per a la classe treballadora a la qual nosaltres pertanyíem. Franco no havia mort i les coses eren com eren. I la vida era trista, o a mi m’ho semblava.

Si és cert el que recordo que m’explicava, quan era jove, el meu pare es va desfer dels llibres de la seva biblioteca que poguessin ser considerats com contraris al règim. Per eludir els registres domiciliaris de milicians afectes, va fer viatges nocturns a la riba de l’Ebre per llençar-los a l’aigua fins a quedar-se tranquil. Abans de venir a Barcelona a buscar feina, els meus pares vivien a Saragossa, eren aragonesos, encara que no d’allà. El meu germà gran tenia cinc anys. Jo vaig arribar 4 després i vaig ser el primer a néixer a Catalunya. Després van venir dos més i malgrat tot, els meus pares ens van tirar endavant.

Si el meu pare aixequés el cap avui, potser veuria les coses en alta definició, però de seguida s’adonaria que l’essència del país no ha canviat, perquè, tot i que ara tenim una constitució que ell no va conèixer, la democràcia és més nominal que real, perquè ens governen els hereus del règim que ell va patir, gent que encara no han condemnat l’aixecament militar del 36 contra l’ordenament constitucional de llavors i que continuen negant-se a desenterrar els morts que encara jeuen en les nostres cunetes, per posar només dos exemples.

Fa de mal veure que qui ens governa endureixi dia a dia el seu discurs i les seves accions i que ho fa al mateix ritme que la constitució se’ns va quedant estreta i curta per als temps que corren. Fa de mal veure que els que així pensen i actuen es presenten com a dipositaris de l’essència democràtica i que es resguarden sempre darrere dels mateixos arguments, l’imperi de la llei i l’ordre constitucional, quan ells mateixos són els primers que els passen per alt quan els convé. Fa mal sentir-los negar l’evidència de la brutalitat de la seva policia, sigui a Catalunya, sigui a Múrcia. Dol llegir i sentir que s’estan rastrejant les xarxes socials buscant opinions contràries. Aquesta notícia és precisament la que m’ha portat al cap els registres dels quals em parlava el meu pare. Això és feixisme.

Estem davant d’una involució, sense cap dubte. I aquí rau, al meu entendre, l’origen de la “qüestió catalana”, com ells l’anomenen: mentre uns involucionen, els que evolucionen, farts de no ser escoltats, es rebel·len i decideixen fer la revolució.

Fa mal veure que hi hagi tanta gent que no vulgui veure, tants milions de vots que van a parar als que encara no han restringit l’ús del vocable “imperi” i abusen d’ell com n’han abusat sempre tots els imperis. Fa mal comprovar que aquests imperialistes estan disposats a arrasar de nou el nostre petit país amb el suport sense condicions d’aquells que fa quaranta anys eren il·legals i anaven conspirant clandestinament, al costat d’altres forces il·legals, per enderrocar el règim del gran dictador.

Fa mal comprovar que els imperialistes encara celebrin el Dia de la Hispanitat. El que Isabel i Ferran van fer a Amèrica va ser espoliar per la força la seva riquesa, i imposar un credo i una llengua aliens als indígenes. Un excés, un genocidi. Al segle XV les coses s’entenien d’una altra manera, em diràs. I tens raó, ara les coses haurien de veure’s de manera diferent i l’imperialisme no hauria d’existir.

Però jo et parlo d’això perquè Mariano encara no s’ha assabentat. I perquè jo no tinc res a celebrar.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s