Semblances

El protagonista de la novel·la que estic llegint escriu un diari secret en què apareixen persones reals a les quals converteix en personatges tot posant-los noms ficticis. En Mac ha sigut tota la vida un lector empedreït que aprofitava les estones que li permetia el negoci familiar de construcció que regentava fins a la fallida.

“(…) siempre he sido un apasionado de la lectura. Primero lector de poesía; más tarde, de relatos, un aficionado a las formas breves. Adoro los cuentos”.

En Mac és un tipus curiós i improbable que es proposa escriure una mica cada dia per preparar-se per a ser escriptor. És, sens dubte, un personatge fruit de l’excitada imaginació del seu creador. O, ara que ho penso, tal vegada és el mateix autor convertit en personatge per tal de poder viure situacions inventades i divertides que li serveixen d’excusa per filosofar sobre literatura i l’ofici d’escriure. Tampoc excloc la possibilitat que l’autor/protagonista de la novel·la ens expliqui una ficció que es bassi en fets que hagi viscut realment. Tant se val com sigui, al cap i a la fi, no és això la composició literària, precisament?

escriptor escriptora 1 f. [PR] [FLL] [LC] Persona que escriu llibres, que es dedica a la composició literària.

Que en Mac tingui més de seixanta anys i que escrigui molt bé em fa pensar en l’autor; que visqui a l’Eixample barceloní, també. Però, sigui com sigui, aquest exhome de negocis demostra al llarg de les pàgines del seu diari que és una persona instruïda, tot i que no fa ostentació davant els altres perquè és modest. Pel que fa al seu projecte, sap que ha d’anar pas a pas, avançar a poc a poc fins a assolir la preparació necessària per a fer el gran salt.

“Comencé mis ejercicios en el diario sin un plan previo, pero no desconociendo que en literatura uno no empieza por tener algo de lo que escribir y entonces escribe sobre ello, sino que el proceso de escribir propiamente dicho es el que permite al autor descubrir lo que quiere decir”.

Que el protagonista tingui aproximadament la meva edat és una simple coincidència. Jo no sóc una persona instruïda, però a mi també m’apassionen els relats breus, escric sempre que tinc una estona o el meu estat d’ànim m’ho demana, i quan ho faig, no sempre és perquè tingui alguna cosa de la qual escriure, sinó que és el fet de posar-me a escriure el que fa aflorar el que vull dir. És com una teràpia; un punt masoquista, però teràpia, a la fi. I totes aquestes semblances fan que m’identifiqui amb en Mac. Jo poso el que escric en un blog; un blog no és un diari però també registra dia a dia l’activitat del propietari i se’l pot considerar com a tal.

Les semblances amb en Mac, però, s’acaben aquí. Jo no tinc el seu talent per a traslladar al paper els sentiments que m’embarguen. Avui, per exemple, sento impotència per la irrupció d’una persona en la meva vida i jo no sabria ni per on començar a explicar-ho quan en Mac ja l’hauria convertit en un personatge de ficció. És algú que no vull que hi sigui, algú que no hauria de ser-hi, de fet, sinó de manera molt tangencial, en tant que convisc amb una mare de dos fills. En això, precisament, rau la sensació d’impotència; no és a les meves mans desempallegar-me’n, si més no de moment. És ben bé com aquell gra al cul que et surt periòdicament i s’hi instal·la en la teva vida fent mal abans de dissoldre’s i desaparèixer al cap d’uns dies. Només són uns dies, però, mentre hi és, concita la teva atenció, et xucla energia i t’omple de ràbia.

2 thoughts on “Semblances

  1. Ets un escritor bonissim Ricard, jo soc la teva “fan” , m’has fet riure en lo de un gra al cul…. ja ser de que va ja….espera que ja es reventada!!!

    M'agrada

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s