Deixem als morts en pau

Abans-d’ahir va morir sobtadament Carme Chacón. Des que es va saber, els mitjans no paraven d’informar de les mostres de condol que estaven rebent família, amics i correligionaris, des de tots els racons ideològics. Això està bé, demostra empatia cap a l’altre, encara que es tracti d’un oponent i estigui als antípodes del nostre pensament o creença.

Ahir, tanmateix, vaig veure a Facebook un comentari respecte a la seva mort que reprodueixo tal qual: “No si ara tot seran floretes per la ex ministra!”. I això no em sembla bé.

Penso que als morts hauríem de deixar-los tranquils. Si més no, hauríem de deixar-los tranquils una temporada abans d’emetre sobre ells segons quina mena de judici. Les hores posteriors al traspàs no són bon moment per a jutjar ningú, donat que les emocions ―a favor i en contra― encara són a flor de pell i els bons judicis han de ser objectius i desapassionats. Escriure la història requereix temps i perspectiva.

Per altra banda, Carme Chacón era jove ―molt jove per morir―, políticament significada i amb alguna fita singular en el seu haver. Podem entendre, per tant, que tothom  se senti corprès i que, quan els mitjans han preguntat ―pregunten a molta gent en aquests casos―, tothom hagi respost recordant coses amables que ha fet la persona finada.

Però, amb independència de les circumstàncies concretes que es donen en el cas de l’ex ministra socialista, vaig fer la mateixa reflexió quan va morir la Rita Barberà, encara que aleshores no ho vaig escriure. Tot i que ella ens devia a tots moltes explicacions, aquells no eren moments de fer broma denigrant ni de parlar d’ella despietadament com es va fer des d’alguns sectors.

Per respecte als qui senten el dolor de la mort d’un camarada, d’una amiga o d’una persona estimada, per respecte a qui lamenta la mort de qualsevol mort, deixem-los tranquils. Per res més, només per això. Però, que no és prou motiu, aquest?

Malgrat les diferències, descansa en pau, Carme.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s