Petra Delicado i Lucia Berlin

Tot i que va créixer a Tortosa i ara viu a cavall entre Barcelona i Vinaròs, Alicia Giménez Bartlett va néixer el 1951 a Almansa, Albacete.

Més que per cap altra cosa és coneguda per ser l’autora de la sèrie de novel·les policíaques protagonitzada per la inspectora Petra Delicado, però Alicia Giménez Bartlett és, abans que res, una Filòloga i Doctora en Literatura Espanyola que escriu novel·les, algunes policíaques, i assajos i que ha estat distingida amb guardons tan importants com ara el Premi Nadal el 2011 –Donde nadie te encuentre- i el Premi Planeta el 2015 –Hombres desnudos-.

Giménez Bartlett ha sigut la primera a aportar una perspectiva femenina a la novel·la policíaca espanyola. En les seves 10 incursions en aquest gènere, qui mana és una dona i el  subaltern un home. I no és casual, perquè Giménez Bartlet pensa que el gènere és molt masclista i “les dones sempre són les víctimes o les ajudants del fiscal o les esposes del policia o les còmplices de l’assassí”. La inspectora Petra Delicado, casada i divorciada tres cops, adúltera, sense fills ni desig de tenir-los, trenca els esquemes tradicionals de feminitat. L’obra policíaca de Giménez Bartlett també ha sigut premiada, amb el Raymond Chandler el 2008 i el Pepe Carvalho el 2014, entre d’altres.

Doncs bé, m’ha fet gràcia trobar-me una columna al suplement Cultura/s de La Vanguardia  on la periodista Núria Cuadrado ens explica les preferències estiuenques de l’Alicia Giménez Bartlett. En matèria de llibres, l’autora recomana el Manual per a dones de fer feines de Lucia Berlin. Troba que “la  vida de Lucia Berlin és tan apassionant com els contes en què l’explica”“Giménez Bartlett, com molts altres, es rendeix a la màgia d’aquesta escriptora que va saber trobar bellesa en la lletja quotidianitat”, diu la periodista.

El descans de… Alicia Giménez Bartlett, article de Núria Cuadrado al suplement Cultura/s núm.  734 de La Vanguardia.

www.aliciagimenezbartlett.es

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s