Una vida de novel·la

Sophie (Holloway) Dahl és famosa a Anglaterra pels llibres de gastronomia que escriu. És, també, la néta més gran de Roald Dahl i inspiradora de The BFG, traduïda aquí com El gran amic gegant, la novel•la que el seu avi va dedicar a la seva filla Olivia, morta a 7 anys d’una encefalitis causada pel xarampió. La Sophie no va conèixer a la seva tia.

Roald Dahl és notícia enguany perquè fa cent anys que va néixer, mentre que The BFG és notícia ara per l’adaptació cinematogràfica que, per aquesta mateixa raó, ha fet el director i productor nord-americà Steven Spielberg.

.oOo.

Roald Dahl va néixer a Gal•les el 13 de setembre de 1916. Els seus pares eren noruecs i el van batejar amb el nom de pila de l’heroi nacional del moment, Amundsen, explorador que va ser el primer a arribar al Pol Sud. El pare de Roald va morir quan ell tenia 4 anys i, això no obstant, la seva mare va decidir no tornar a Noruega amb la seva família, tot respectant el desig del seu marit que el fill fos educat en escoles angleses. En Roald no va anar a la universitat.

En acabar els estudis, va marxar a explorar Terranova durant 3 setmanes amb la Public Schools Exploring Society abans de començar a treballar per l’empresa petroliera Royal Dutch Shell. Després de 2 anys de formació a Anglaterra, va ser destinat a Dar-es-Salaam, Tanzania, on va viure una vida regalada, amb cuiner i ajudants al seu servei. Però el 1939, tot just començada la Segona Guerra Mundial, es va enrolar voluntàriament a la Royal Air Force. En una situació de conflicte com aquella, les coses canvien ràpidament i s’ha d’improvisar per afrontar-les tal com vénen, de manera que Roald va pilotar sol amb molt poques hores de vol. Al cap de només 6 mesos va ser nomenat oficial.

Va participar en diferents missions i en una d’elles el van enviar a un lloc quina localització li va ser facilitada erròniament. Perdut, sense combustible i amb la nit caient ja, en Roald va intentar una maniobra d’emergència sobre la sorra del desert de Líbia, amb tan mala sort que el tren d’aterratge va topar amb una roca i va fer que l’avió s’estimbés i s’incendiés. En Roald es va fracturar el crani i el nas, i va perdre la visió, però tot i això, va aconseguir allunyar-se de l’aparell en flames i sobreviure fins que va ser rescatat. Era el 19 de setembre de 1940.

Els metges que el van atendre a l’hospital van assegurar que no tornaria a volar.  Tanmateix en Roald es va recuperar de les seves ferides i de la ceguesa, que va durar dos mesos, i el febrer de 1941 va rebre l’alta i es va incorporar de nou al seu esquadró, que en aquells moments era combatent a Grècia, on també va sobreviure a impactes directes sobre el seu avió.

Roald Dahl no va començar a escriure fins al 1942, amb 26 anys, quan s’estava a Washington destinat com a agregat militar a l’ambaixada.

Entre 1953 i 1983 va estar casat amb l’actriu estatunidenca Patricia Neal amb qui van tenir 5 fills. Els anys seixanta van ser durs, per ells: la Patricia va patir un infart cerebral, la seva filla Olivia va morir, com ja he explicat, i l’únic fill home que tenien va emmalaltir d’hidrocefàlia. Arran de la malaltia del seu fill, Roald es va involucrar en el desenvolupament d’un dispositiu que ajudaria a millorar la qualitat de vida dels malalts hidrocefàls. Se’l coneix amb el nom de vàlvula Wade-Dahl-Till.

Va morir de leucèmia el 23 de novembre de 1990, amb 74 anys, però la Roald Dahl Fondation continua la seva tasca solidària en els camps de la neurologia, l’hematologia i l’alfabetització.

.oOo.

A piece of cake o Shot down over Libya són els dos títols que li van posar al seu primer treball publicat. Va ser al Saturday Evening Post de l’1 d’agost de 1942. Des d’aleshores, la seva producció narrativa va ser prolífica, amb relats adreçats tant a adults com al públic infantil.

Dahl és un narrador nat, considerat per molts com el millor del món. Narracions per a infants com Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda, Les bruixes o James i el préssec gegant han sigut adaptades al cinema. A banda de l’adaptació que ara s’estrena de The BFG, que ja ho havia estat anteriorment. Entre les obres per adults destaquen les Històries extraordinàries i els Relats de l’inesperat. Té dos volums de memòries: El nen i Sol pel món, i al setembre, coincidint amb el centenari del seu naixement, Anagrama publicarà els Cuentos reunidos.

També per aquest motiu, l’editorial Sembra ha tret al mercat fa unes setmanes Els millors relats de Roald Dahl, que estic llegint amb delectació. Així que, si vols acostar-te a la seva obra, ja tens material per a fer-ho.

http://www.roalddahl.com/

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s