Setanta set històries, una vida

Lucia Berlin i el seu Manual per a dones de fer feines han guanyat la XVII edició dels premis Llibreter en l’apartat Altres literatures.

L’agost de 2015, un dels segells més poderosos dels Estats Units va publicar el Manual… El llibre es va convertir en un èxit de vendes només veure la llum i aquest fet va ser una sorpresa per tothom. El recull havia aparegut 11 anys després de la mort de l’autora, Lucia Berlin (1936/ 2004) que va ser molt poc coneguda en vida. Per la seva qualitat, un crític va qualificar el Manual… d’un dels secrets més ben guardats d’Amèrica.

Lucia hauria volgut dedicar-se a la literatura –de fet va estudiar a la Universitat de Califòrnia-, però va haver d’alternar-la amb les molt diverses feines que va acceptar per tirar endavant amb la seva atzarosa vida. Aquesta és, probablement, la raó per la qual la seva obra és tan escassa, 77 contes, els primers dels quals dels anys seixanta.

Berlín era filla d’un enginyer de mines i d’una dona freda, racista i alcohòlica, com la descriu en molts dels seus relats. Al pare li deu el bagatge que aporta el pelegrinatge constant d’un lloc a un altre, quant a coneixement de diferències culturals per raons religioses, racials o de classe social. Idaho, Montana, Arizona… El Paso (Texas), on mare i filles -la Lucia tenia una germana- es van instal•lar mentre el pare era a la guerra. Fins i tot, Santiago de Xile.

Deixant de banda problemes de salut greus i crònics que arrossegava, als 32 anys, Lucia, tenia quatre fills a càrrec seu, de tres matrimonis desfets, a més d’una dependència de l’alcohol amb la que lluitaria tota la vida.

“No m’importa explicar-li a la gent coses terribles si puc fer-les divertides”, deia. Bé, jo no diria que resulti sempre divertida. Però sí que va tenir la capacitat de convertir en històries distretes experiències terribles. I és que la Lucia, diuen, mai va perdre l’alegria de viure ni el sentit de l’humor, malgrat que la vida no va ser amable amb ella.

Sortosament, ara la podem llegir aquí, en català i en castellà.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s