Igualada llegeix novel·la

A Igualada, la lectora tipus és dóna, té més de 40 anys i es decanta majoritàriament per la novel•la. Són dades aportades per la directora de la Biblioteca Central d’Igualada al debat que tingué lloc ahir a la Sala de Socis de l’Ateneu.

[bctt tweet=”Igualada, lector@ tipus: és dona, té més de 40 anys i llegeix novel•la. @DimartsDialegs @jordicuadras @annaguife” username=”RicardAldea”]

Però la pregunta que emmarcava el Dimarts de Diàlegs era “Igualada llegeix i escriu?”.

Segons la Montserrat Lobato, Déu n’hi do l’activitat lectora que registra la Biblioteca i en va aportar dades estadístiques que ho corroboren. Els llibreters, no obstant, pensen que a Igualada es podria llegir més i es pregunten si el gust per la lectura entén d’ubicacions geogràfiques. Els escriptors més consagrats consideren que a Igualada avui s’escriu molt més que anys enrera. “Ara tenim escriptors de tots els generes”, van convenir. Els més novells van parlar de les seves recents experiències en el món de l’edició i estan d’acord –tothom ho va estar- que és molt difícil obrir-se camí.

L’Anna Guitart, periodista especialitzada en literatura i responsable de llibres del programa “Tria 33”, a preguntes d’en Jordi Cuadras, conductor del debat, va opinar que s’edita molt i no tot és de qualitat. Ens va recordar que el món de l’edició també és un negoci i en els grans grups primen els aspectes comercials, moltes vegades. Però malgrat tot, diu que en els darrers anys han sorgit petites editorials que editen guiades per criteris de qualitat. I va afirmar que les llistes de llibres més venuts que elaboren els mitjans de comunicació no són honestes, en molts casos.

A continuació de les intervencions dels convidats, es va obrir el torn d’aportacions de la resta d’assistents. Ahir, la sala era plena i la participació va ser alta i diversa.

Al final, la conclusió a que vaig arribar és la de l’inici. Darrera la pregunta del debat rau una certa preocupació, com si a la nostra ciutat no es llegís prou. Però què és prou? On és la línia a partir de la qual podem dir que llegim molt o llegim poc? Penso que les xifres de vendes no reflecteixen amb precisió el nivell lector d’una societat. A Catalunya sabem molt d’això; a Catalunya tenim el fenomen de Sant Jordi, quan les vendes es disparen, però quants dels llibres que es vénen acaben llegits? Ningú pot contestar aquesta pregunta.

Potser tenia raó l’Empar Moliner quan deia l’altre dia que “ja està bé que llegir no agradi a tothom, no ens hem d’entestar a aconseguir-ho. No tots els paladars saben apreciar un bon vi i no per això fem una croada. Que t’agradi llegir o una copa de vi denota una certa sensibilitat que no tothom pot tenir”. La cita és de memòria, no textual, però crec que respecta l’essència del que deia.

On si valdria la pena posar-hi èmfasi és en les polítiques culturals dels governs. Ahir a la tarda, a la Biblioteca Central, també es presentava el Premi Sant Jordi 2015. “La vida sense la Sara Amat”, es titula. El seu autor, en Pep Puig, responent a una pregunta, treia transcendència al fet d’haver aconseguit el premi. “Al final –va dir- és com haver guanyat una cursa de sacs en una costellada entre amics. La cultura, en el nostre país, és marginal. Tot l’espai l’ocupen les tertúlies i els tertulians i la resta estem als marges”.

Puig va confessar que tenia la novel•la inacabada en un calaix i que va decidir presentar-la al Sant Jordi perquè és l’únic premi que no està prèviament concedit.

[bctt tweet=”Els llibreters pensen que a Igualada es podria llegir més. @DimartsDialegs @jordicuadras @annaguife” username=”RicardAldea”]

Pep Puig a la Biblioteca
Pep Puig a la Biblioteca

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s