I tu, qui ets?

Sala de socis de l'Ateneu Igualadí.
Sala de socis de l’Ateneu Igualadí.

Ahir es presentava a l’Ateneu l’últim llibre d’en Lluís Foix, on aboca les seves vivències com a periodista de La Vanguardia. El títol fa referència a “Aquella porta giratòria” que hi havia a l’entrada de la seu del diari al carrer Pelai de Barcelona que, segons va dir, ara reposa guardada en algun magatzem d’Igualada.
Existeix una íntima relació entre la nostra ciutat i La Vanguardia des que els empresaris igualadins Carlos i Bartolomé Godó la van fundar l’1 de febrer de 1881.
Jo vaig assistir a l’acte encuriosit per les moltes coses que, n’estava segur, ens pot transmetre algú que ha treballat en redaccions on es fumava i es bevia. Algú que com ell ha escrit cròniques des de 84 països ha de saber molt, vaig pensar. I no em va decebre gens, ni mica. Em va fer l’efecte que el veterà periodista no només sap moltes coses, sinó que les ha après a còpia d’experiència, que és la millor manera d’aprendre. I que és un savi que no se’n vanagloria, sinó que és humil. I jo penso que la humilitat és el nivell més alt de la saviesa.
Nascut a Rocafort de Vallbona, un poblet de la Vall del Riu Corb, en Lluís Foix evocava ahir com era de dur ser un nou arribat a la Barcelona que ell va arribar. Diu que et deien sense dir-t’ho “I tu, qui ets?”, que ve a ser un equivalent del “Vostè no sap qui sóc jo!” que jo he sentit encara a Igualada al principi de ser-hi. No és fàcil obrir-se camí i ser acceptat ni a Barcelona ni enlloc.
Interessants, sens dubte, les respostes d’en Lluís Foix. I interessants també, i molt, les aportacions del seu col•lega -i company en moltes batalles periodístiques- en Rafael Jorba, igualadí, del qual en destacaré només una frase de les que va dir ahir: “Un periodista no sempre diu el que vol, però tampoc no diu allò que no vol dir”. Un acurat resum, si senyor.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s