Enginyeria

José Ignacio Goirigolzarri és President de Bankia. Té 59 anys, com jo, té un posat tranquil i afable i sembla competent en els seus assumptes. En fi, que és d’aquelles persones de les que en treus una bona primera impressió.

En una entrevista que es publica avui, li pregunten:

– Entén la indignació de la gent contra els banquers i contra les caixes en particular?

I ell respon sense respondre, de manera que el periodista insisteix:

– Però, Bankia i altres han rebut milers de milions d’ajuts públics i continuen practicant desnonaments. Qui rescata als ciutadans?

I contesta:

– Hom diu que es rescata a bancs i banquers i no als ciutadans, però la injecció de capital a Bankia no es fa per preservar els accionistes, malauradament per ells. Tampoc no s’ha protegit als banquers perquè els consells d’aquesta casa s’han canviat tots, y sense indemnitzacions de cap tipus, si més no a Bankia en el temps que jo hi sóc. Ni als accionistes, ni als banquers ni a la gent que està treballant en aquesta casa, que té una reducció de plantilla de 6.000 persones, amb reducció de sou. A qui se salva? Als dipositants, als set milions i mig de dipositants. Per això s’inverteix en els bancs. I els dipositants són persones.

Certament és una manera d’enfocar l’assumpte. Imaginativa i manipuladora, sens dubte, però ja estem acostumats. Els banquers són així de tota la vida i, quan els convé, saben tirar pilotes fora com ningú. Qualsevol cosa abans de reconèixer la seva responsabilitat. Hàbils com son, saben desviar l’atenció cap altres bandes per a sortir de focus.

El periodista podia haver sigut una mica més punyent fent que reconegués que si s’ha de rescatar els estalvis dels impositors, que si els treballadors de Bankia estan patint una reducció del seu salari i 6.000 d’ells han d’anar al carrer, és perquè algú no ha fet ben feta la seva feina i se n’ha aprofitat del seu càrrec.

Els banquers d’avui, que dominen l’enginyeria lingüística a més de l’enginyeria financera, són molt enginyosos, i, no obstant, alguns estan immersos en procediments judicials que miren d’esbrinar la seva responsabilitat en la mala gestió.

És un trist consol.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s