Sampedro

20130411-225855.jpg

Diumenge va morir José Luis Sampedro, escriptor, acadèmic i economista. No obstant, la seva família no en va informar fins dimarts, quan el seu cos ja havia estat incinerat, d’acord amb la seva voluntat de no prestar-se a la comèdia d’un funeral amb honors.

El prestigi de Sampedro era reconegut a tort i a dret.

Les seves primeres novel·les són anteriors a Congreso en Estocolmo, la primera que va publicar, en 1951. Com a escriptor, els que hi entenen diuen que coneixia l’art de la narració.

Com a economista, pensava que “únicament els ingenus i algun Premi Nobel d’economia arriben a creure que el nostre mercat encarna la llibertat de triar, oblidant una cosa tan òbvia com que sense diners no és possible triar res”. Per les seves classes d’Estructura Econòmica havien passat alguns dels Ministres d’Economia dels darrers temps.

Cansat d’un món que el conduïa per senders per els quals no volia passar, Sampedro simpatitzava amb la indignació del moviment 15-M, a quines assemblees del barri de Madrid on vivia, assistia sempre que li era possible. Un dia, preguntat sobre el moviment, va respondre: “Excel.lent, revulsiu, important”. Vital, infatigable, lúcid, pròxim, humà, humil, els animava: “Continueu, escolteu-vos, apreneu i reeduqueu-vos, com jo he fet de la meva vida un aprenentatge de mi mateix”.

Era nascut a Barcelona, l’1 de febrer de 1917. Tenia, doncs, 96 anys quan va “morir dolçament, com un riu al mar”. Descansi en pau!

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s