De qui és aquesta maleta?

Darius Solé i Pep Elias

No recordo haver assistit mai abans d’ahir a una presentació de llibre. Així, doncs, era la meva estrena en aquesta mena de qüestions i va ser al Casino Foment, a la Rambla d’Igualada.

Però no era l’únic que s’estrenava. L’autor també era novell, tot i que d’es d’una altra perspectiva, és clar.

Davant d’una seixantena de persones, Darius Solé presentava la seva primera novel·la. És nascut a Barcelona fa 36 anys, tot i que viu a Igualada. I, pel que diuen d’ell els qui el coneixen més bé, és cul inquiet i persona amb convicció.

Quan a casa seva es va descobrir en un racó de les golfes una maleta quina existència ignoraven, algú devia dir: “De qui és aquesta maleta?”. La pregunta va desfermar la seva imaginació i la seva afició a escriure. Estudiant el contingut de la maleta i investigant i resseguint les pistes que li donava, ha composat un relat basat en fets reals que es desenvolupa durant la Guerra Civil espanyola.

No obstant, no és una novel·la bèl·lica. Tal com va dir en Pep Elias a la presentació, els protagonistes no formen part de cap bàndol, no són ni dels guanyadors ni dels perdedors; simplement pateixen les conseqüències de la guerra.

Felicito al Darius pel coratge que ha tingut de novel·lar les vicissituds viscudes per membres de la seva família, per explicar-nos-les perquè podem gaudir-ne.

I quan parlo de coratge parlo de la disciplina, la fortalesa, la constància, la capacitat de treball i de síntesi que calen per donar forma a un relat coherent que sigui intel·ligible pels altres. I remarco aquestes virtuts perquè les considero imprescindibles; amb habilitat per explicar històries, innata o adquirida, no n’hi ha prou per escriure-les. No és gens fàcil escriure una novel·la.

Enhorabona, Darius!

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s