La pobresa, cada cop més pròxima

PobresaCàritas va fer ahir un primer balanç de las seva acció social en 2012. Aquest informe, encara incomplet, sobre l’any que acaba, esbossa una imatge molt preocupant de la pobresa a Catalunya, cada cop més “estesa, crònica, intensa i propera”.

Efectivament, doncs el 47% de les persones que demanen ajuda per primer cop, son catalanes. A més, aquesta situació afecta als nens amb una especial intensitat: 1 de cada 3 persones ateses, és menor de 16 anys.

Càritas ha ajudat 260.000 persones en situació de pobresa severa, el que representa un 3% més que l’any passat, i el doble que el 2007. Quant a imports, s’han destinat 25 milions d’euros, un 4% més que el 2011.

El 71% d’aquests diners han anat a parar a l’habitatge, ja sigui per pagar el lloguer, el relloguer, o els rebuts d’aigua i llum. L’organització adverteix que el de l’habitatge és un problema que creix a un ritme de vertigen, i denuncia que no és únicament a causa dels desnonaments: “L’amuntegament de gent en pisos, mentre hi ha milers habitatges buits, és una situació que recorda la que es va viure fa més de 25 anys”.

Segons manifesta Carme Trillo, responsable d’acció social de l’organització a Barcelona, “Ha crescut el nombre de persones ateses, però per damunt de tot s’ha incrementat l’ajut integral que hem de donar, que s’ha triplicat en els darrers 5 anys. Ja no es tracta de donar vals pel menjador, només”.

60.000 persones reben aquest tipus d’ajut que anomenen integral. Es tracta de persones quins ingressos nets anuals estan per sota del 5.478 euros, import en el que està fixat el llindar de la pobresa severa.

Càritas és una ONG catòlica quina acció social és possible gràcies als seus 9.600 voluntaris. El 88% dels ingressos tenen el seu origen en donacions: el 90% de particulars i el 10% d’empreses. Només el 12% dels seus recursos arriba per la via de l’Administració.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s