Isabel

Viviane Reding, comissaria europea de Justícia.

Isabel Elbal Moreno és el nom complet d’una dona que ara té 72 anys. Es va jubilar quan en tenia 66, després d’haver treballat a temps parcial, durant 18 anys, per una comunitat de propietaris netejant les zones comunes. La comunitat li reconeixia una jornada de 4 hores setmanals i cotitzava per elles. Per arrodonir la seva aportació a l’economia familiar, necessària per tirar endavant, la Isabel també netejava d’amagatotis els pisos d’alguns dels propietaris.

Tres anys després d’haver-la demanat, la Seguretat Social li va denegar la pensió perquè, d’acord amb els càlculs que el sistema espanyol preveu per els treballadors acollits a aquesta modalitat, havia cotitzat únicament 3 anys, quan el mínim requerit per a tenir accés a la prestació és de 15. Val a dir que el còmput que s’aplica a l’estat espanyol fa que l’Isabel hagués hagut de treballar 100 anys per a cobrar una pensió de 112,93 euros.

A través del seu advocat va presentar un recurs al Jutjat del Social de Barcelona, que al seu torn, va elevar una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que ara ha emès el seu dictamen. La sentencia és contundent: el sistema espanyol de pensions és discriminatori amb els treballadors a temps parcial i, en tant que al menys el 80% d’ells són dones, discriminatori amb la dona. A més, la sentència és vinculant, que vol dir que tots els jutjats de països membres de la Unió Europea, hauran de tenir-la en compte.

Ara, el cas torna al Jutjat de Barcelona que va fer la consulta i el jutge haurà de trobar una sortida que tingui en compte el contingut de la sentència.

El govern espanyol ja ha anunciat que planeja modificar el sistema de pensions en allò que afecta als treballadors a temps parcial i que, per a fer-ho, convocarà als agents socials per a analitzar la sentència. I s’ha apressat a dir que “concedeix la màxima importància a que la resposta que es doni a la sentència compti amb el màxim consens social possible, doncs afecta a elements de transcendència indubtable pel nostre sistema de Seguretat Social”. I ha afegit que per aquesta mateixa raó “les possibles modificacions hauran de ser compatibles amb el suport financer del sistema de pensions i no comprometre la seva viabilitat”.

I és que el cas de la Isabel ha obert la porta a que els 2,5 milions d’empleats a temps parcial de l’estat espanyol puguin reclamar judicialment una millora en les condicions d’accés a les seves pensions.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s